Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 19/08/2019

Scroll to top

Top

10 Comments

Live streams als BJJ huiswerk

Live streams als BJJ huiswerk

Het is inmiddels na middernacht op een zaterdag avond en ik zit achter mijn PC scherm naar de live stream van de Pan Ams te kijken. De open klasse van de zwarte banden is inmiddels afgelopen. Hoewel ik eigenlijk had ingelogd om die klasse te zien is er nog altijd genoeg actie gaande op de 10 matten in de VS.

De commentator is een vlammend betoog aan het houden dat alleen de ÜBER-nerds ook de competitie scéne van de paarsebanders volgen en ik moet toegeven dat ik de winnaar van het open gewicht bij de paarse banden, Liera Jr., al sinds zijn blauwe banden tijd volg. Met andere woorden, ik voel me aangesproken. Gezien de avond en het tijdstip vraag ik me af of ik de enige Nederlander ben die deze stream kijkt. Ik weet zeker dat het antwoord op die vraag nee is aangezien ik een aantal mede-nerds ken die ook zitten te kijken maar volgens mij zijn er dat niet veel. Volgens mij is dit een enorm gemis voor het Nederlandse BJJ. Deze vermoedens worden alleen maar versterkt als ik bij seminars mensen (gekleurde banders) hoor vragen of de Berimbolo wel in competitie werkt of als ik scheidsrechters (vaak paarse band of hoger) 3 punten zie geven voor sidecontrol. In dit soort gevallen denk ik wel eens ‘VOLG je überhaupt iets van BJJ of ben je vanochtend wakker geworden met het idee; laat ik dat rollebollen eens proberen!?’

Tuurlijk is competitie BJJ niet heilig. Sterker nog, er zijn een aantal goede redenen om niet aan competitie te doen. Maar voor de mensen die het BJJ serieus als sport zien is het volgens mij bijna verplicht huiswerk om dit soort livestreams te volgen. En laat me even een paar punten geven waarom dat zo is.

  1. Het niveau van de black belts die daar op de mat staan is over het algemeen van wereld klasse.
  2. Je ziet de meest up-to-date technieken voorbij komen.
  3. De stream is vaak voorzien van commentaar en uitleg, waar je dus alleen maar van kan leren.
  4. Je ziet de top toernooien in de wereld, het helpt je te relativeren of het helpt bij het stellen van doelen.
  5. Misschien wel het meest belangrijke, je ziet verschillende ‘games’.

Nu weet ik zeker dat er een boel mensen zijn die met brandende vingers zitten om te reageren waarom het niet leuk, nodig, interessant, waardevol of boeiend is om een dergelijke stream te kijken. Dus laat me ook dat voor zijn en een aantal tegen argumenten wegnemen.

  • Ten eerste, nee het is niet alleen maar dubbele guard pulls en voetje vrijen tegenwoordig. Sterker nog, slechts in 10% van de partijen komt een dubbele guardpull voor. Tegenover 24% waarin een takedown is gescoord. Bewijs!? Check; http://bishopbjj.com/2012/06/29/world-jiu-jitsu-case-study-1-2/
  • Ten tweede, de kwaliteit is prima, de stream is goed te volgen en het commentaar is van prima niveau. Tuurlijk zijn er bij de eerste evenementen soms wat problemen (denk aan het uitlopen van Metamoris) maar vooral budovideos.com heeft het geweldig voor elkaar. Je beslist zelf welke mat je wilt zien, de stream is in HD en het commentaar loopt vloeiend. Er is zelfs een chatbox waarin meerdere viewers hun mening delen.
  • Ten derde, nee het is niet saai. Ik geef toe dat BJJ voor de leek niet een heel kijkvriendelijke sport is maar als ‘kenner’ moet er altijd een leuke partij bij zitten als er op 10 matten actie is. En laten we eerlijk zijn, een pot voetbal tussen Japan en Trinidad en Tobago is ook niet geweldig spectaculair, maar daar kijkt wel iedereen naar tijdens het WK.
  • Ten slotte, nee het is ook niet te duur. De prijs voor een HD stream ligt meestal rond de 20 euro voor een evenement. Dat betaal je voor welk ander sport evenement ook al snel, laat staan voor een avond stappen. En laten we eerlijk zijn, het is uiteindelijk een investering in je eigen BJJ ontwikkeling.

Kortom, ben je competitie vechter die goede resultaten wil boeken; doe je huiswerk, kijk dit soort streams en steun daarmee de groei van de sport. Ben je recreant; doe eens gek op een zaterdag avond en kijk een avond BJJ. Paar vrienden van de club erbij en het is vast een top avond. Dan zijn we over een jaar wellicht weer een klein stapje verder in Nederland en hoeven wij niet meer op scheidsrechters te schreeuwen vanaf de kant en hoeven we ons niet meer te schamen als iemand een vraag stelt bij een seminar.


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273