Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 24/08/2019

Scroll to top

Top

22 Comments

IBJJF: een Straf of een Score?

IBJJF: een Straf of een Score?

Onder het motto van kwaliteitswaarborging moet je sinds een jaar of 2 bij de IBJJF je bruine en je zwarte band laten registreren. Als bewijs van registratie krijg je ieder jaar een pasje van de IBJJF om je op toernooien mee te identificeren. Zonder registratie geen toernooien in de bruine of zwarte banden klassen van de IBJJF. Heel simpel. Oh, het kost ook een paar tientjes per jaar. Dit alles om wildgroei van hoge niveaus tegen te gaan en om de lijnen van banden zuiver en van hoge kwaliteit te houden. De bond doet er alles aan om de zogenaamde McDojo’s tegen te gaan en de sport naar een hoger plan te tillen. Een prima streven in het kader van legitimiteit van de sport als je het mij vraagt!

Laten we eens kijken naar wat ze dan zoal van je willen weten als je je band gaat registreren;

  • Naam, Adres, Woonplaats gegevens;
  • IBJJF Toernooi deelnames (en resultaten);
  • Aantal jaren dat je BJJ traint;
  • Wanneer je je blauwe, paarse, en eventueel bruine band hebt gekregen;
  • Van wie je die hebt gekregen;
  • Handtekening van een geregistreerde 2e graad zwarte band.

Klinkt allemaal prima, niets aan de hand zo lijkt het. Maar een paar weken geleden stond op ArteSuave het heugelijke nieuws dat bij Gracie Barra Maastricht 3 nieuwe bruine banders waren uitgedeeld. Aan de broertjes Daan en Wout Westra en aan (misschien wel) de beste en/of de meest succesvolle (vrouwelijke) BJJ-er van de lage landen, Laura Hondorp. Voel je hem al aankomen…? Juist, een kink in de kabel.

Laura kreeg iets meer dan een jaar geleden, op het podium van het EK No Gi in Londen, haar Paarse band van trainer Jordy Peute. Sinds die tijd won ze alle Europese toernooien van de IBJJF waar ze aan deelnam in haar gewicht bij de paarse banders; het EK, de Rome International Open, het EK No Gi, en werd ze afgelopen zomer 2e op het WK. En passant won ze ook NAGA Duitsland, de Europese ADCC trials, en deed ze afgelopen oktober mee, als een van de beste 8 dames (in de wereld!), op het hoofdtoernooi van de ADCC. Een erelijst waar je U tegen zegt. Alles koek en ei dus. Mooie lijst, mooie band, mooie nieuwe uitdaging.

Dat was het idee totdat vorige week vanuit de IBJJF de mededeling binnen kwam dat het verzoek om haar bruine band te registreren was afgewezen. Laura zou namelijk nog niet lang genoeg in het bezit zijn geweest van haar Paarse band. “Komt u maar terug wanneer u 1,5 jaar paars heeft gehad, in Mei 2014.” was de reactie van de bond. Weg EK bij bruin, weg nieuwe uitdaging. Saillant detail; bij haar teamgenootjes, die leuk meedraaien internationaal maar waarvan de IBJJF erelijst  op z’n best magertjes is vergeleken bij die van Laura, werd het verzoek wel goedgekeurd. Een vergelijkbare situatie heeft zich ook voorgedaan bij een van de Miyao broertjes, terwijl aan de andere kant Orlando Sanchez onlangs na pas 4 jaar trainen zijn zwarte band kreeg. Hoe zit dat dan precies? Moeten we concluderen dat de IBJJF niet fair is naar haar sporters? Na wat kort speurwerk vinden we het volgende aan info van de IBJJF onder artikel 5.8 van de regels:

If the athlete is promoted by his/her teacher before the minimum time spent in the previous belt requirement is met, he/she cannot compete in this current belt nor the previous one.

Als we dan opzoeken hoe lang zo’n requirement is dan komen we bij deze poster uit:

http://ibjjf.org/wp-content/uploads/2013/08/20130212_InfoPoster_Faixas_EN_A0.pdf

In eerste instantie geloofde ik het nieuws niet toen Laura me een berichtje stuurde vorige week. Inmiddels besef ik dat dit voor haar wil zeggen dat ze in ieder geval het EK met Gi, het EK zonder Gi, en de Rome Open niet mee mag doen. En het roept daarom voorval veel vragen bij me op. Wie heeft er in NL / BE dan daadwerkelijk een IBJJF geregistreerde bruine of zwarte band? Of vinden we het met z’n alle maar onzin? Wat vinden we van het feit dat je een minimaal aantal jaren in een band moet blijven? Is dat niet veel te algemeen en moeten we niet naar een flexibel systeem die individuele gevallen bekijkt? Moet de IBJJF de regel schrappen? Of moet er voor dit soort buitengewone gevallen een uitzondering worden gemaakt? En wie bepaald dan namens de bond wanneer iemand aan een band toe is? Welke resultaten moet je daar dan exact voor winnen?

Kortom, ik denk dat niemand twijfelt aan het feit dat Laura toe is aan een volgende stap (i.e. haar bruine band), behalve de IBJJF. Wat vinden we daar van en hoe denkt NL / België er over!?


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273