Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 21/09/2019

Scroll to top

Top

No Comments

Het EK van: Daniël de Groot

Het EK van: Daniël de Groot

Het EK van de IBJJF staat bekend als het meest prestigieuze BJJ toernooi in Europa. Hoewel een EK medaille hoog op het verlanglijstje van veel Nederlandse en Belgische BJJ-ers staat, is het niet eenvoudig er een te winnen (zie onze analyse van vorig jaar). Het stof van de meest recente editie van het EK is inmiddels langzaam aan het neerdalen. Tenzij we iemand hebben gemist was de 3e plaats van Daniël de Groot in purple light-feather (-64kg) dit jaar de ‘beste’ prestatie van de Nederlanders en Belgen in de adult male divisies (Amal Amjahid won bij adult female dubbel goud bij de bruine banden). Genoeg reden om Daniël een paar vragen te stellen.

ArteSuave: Daniël, allereerst proficiat met je medaille op het EK in Lissabon. Een hele knappe prestatie. Voor de mensen die je niet kennen, wil je jezelf eerst even voorstellen? (Wie ben je, hoe oud, waar kom je vandaan, waar train je / heb je getraind, hoevaak train je, etc.)

Daniël: Dankjewel! Ik ben Daniël de Groot, 23 jaar, ik kom uit Rotterdam en daar geef ik ook vijf keer per week les bij Erasmus BJJ. Verder train ik drie keer per week in Amsterdam bij BJJAA en ik ga nog een keer of 3 per week naar de sportschool. Ik reis ook regelmatig naar Santos, Brazilië om daar met mijn coaches Gabriel Rollo en Thiago Abreu te trainen.

ArteSuave: Kun je vertellen hoe de dag en het toernooi verliep in Lissabon?

Daniël: Het toernooi verliep eigenlijk geheel volgens plan. Ik had in de maanden voor het toernooi een gameplan opgezet en ik kon het bijna perfect uitvoeren. Mijn eerste tegenstander tikte niet af op mijn footlock, terwijl die wel goed zat. Daarna kon hij niet meer basen op zijn voet, waardoor ik toch nog op scheidsrechters beslissing heb gewonnen. Mijn tweede tegenstander tikte wel af. Toen moest ik in de halve finale tegen Diego “Pato” Batista van Cicero Costa, die al een paar keer het WK heeft gewonnen. Ik wist dat het een hele lastige partij zou worden. Ik heb alles uit de kast gehaald maar het niveau verschil was nog iets te groot. Ik sta ook niet al te vrolijk op het podium. Maar een paar uur later besefte ik dat ik toch best trots mag zijn op mijn prestatie. Nu op naar de volgende stap: het gat dichten met de toppers van Cicero Costa.

ArteSuave: Wat waren je verwachtingen voorafgaand aan het toernooi?

Daniël: Ik ging voor een medaille. Ik wist dat Jonas Andrade en Diego Pato in mijn klasse zaten, dus ik had wel een realistisch doel gesteld. Gelukkig kwam ik ze pas laat tegen. Niet dat mijn andere tegenstanders makkelijk waren, die hebben allebei al heel wat gewonnen binnen Europa, maar dit keer was ik de betere atleet.

ArteSuave: Dit is je eerste medaille op een van de 4 grote IBJJF toernooien (Europeans, Pan Ams, Brazilian Nationals, en Mundials) wat zijn vanaf nu je doelstellingen in het BJJ en heeft deze medaille daar iets in gewijzigd?

Daniël: Mijn doelen zijn eigenlijk nog hetzelfde. Ik wil de Nogi Europeans winnen. Ik heb het idee dat ik nogi nog net iets beter ben dan gi, en vaak doen er minder Braziliaanse toppers mee in Rome dan in Lissabon. Verder ben ik bijna afgestudeerd, en dan ga ik me volledig op jiu jitsu focussen. Het volgende grote doel na de Nogi Europeans zijn de Nogi Worlds, daar ga ik me in Brazilië op voorbereiden. Mijn lange termijn doelen zijn nog steeds de beste Nederlander ooit te worden, en daarna de beste gym van Europa opbouwen.

ArteSuave: Eind vorig jaar werd je een instant internet hype door een blackbelt van ongeveer 2 keer je eigen gewicht te verslaan op de Dutch open. Was dat een grotere prestatie dan deze EK medaille?

Daniël: Haha dat filmpje doet het goed op feestjes en partijen en het was leuk om wat internetaandacht te krijgen, maar voor mij is deze EK medaille een grotere prestatie. Ik kijk al jaren op naar de Europese gasten die het podium in Lissabon delen met de beste ter wereld, en nu stond ik er zelf.

Arte Suave: Waarom winnen Nederlanders en Belgen adult mannen zo weinig medailles op het EK van de IBJJF denk je? En waarom is het jou wel gelukt?

Daniël: Ik denk dat er twee dingen een rol spelen: ze trainen te weinig en er zijn te weinig coaches die ervaring hebben op het hoogste niveau.

In Nederland en België is het bijna onmogelijk om elke dag twee keer jiu jitsu te trainen. Veel gyms hebben niet eens elke dag een les. Ik heb geluk met Erasmus Sport dat ik de dojo zo vaak mag gebruiken als ik wil, en ook met mijn sterke trainingspartners die overdag tijd hebben. Daarnaast heb ik ook nog een aantal geweldige sparringpartners en coaches in Amsterdam.

Qua coaches ben ik ook een uitzondering. Ik leer erg veel in de omgang met mijn coaches uit Brazilie, Thiago Abreu en Gabriel Rollo. Ze hebben enorm veel kennis over alles wat met jiu jitsu te maken heeft. Techniek, mindset, business, noem maar op. Door mijn goede band met die twee heb ik denk ik ook wel een kleine voorsprong op de rest.

Die twee factoren in combinatie met hard werken zorgden ervoor dat het mij wel is gelukt. Ik denk oprecht dat er niemand in Nederland zoveel en zo hard traint als ik.

Arte Suave: Wat wil je nog kwijt aan de lezers van ArtueSuave?

Daniël: Bedankt voor het interview! Ik hoop dat de lezers het interessant vonden. Verder wil ik wil graag een shout-out doen naar mijn sponsor, Fuji Europe. Ze maken erg mooie spullen en mijn weightcut was een stuk makkelijk met de Suparaito gi die amper 1,3kg weegt. Jullie kunnen op de hoogte blijven van mijn avonturen via mijn instagram @danieldegr, en als iemand met mij wil trainen kunnen jullie me dagelijks vinden op de matten bij BJJAA en Erasmus BJJ.

Banner picture by: Ribeiro Photos (Ivor Ribeiro Da Silva) www.ribeirophoto.com

 


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273