Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 19/09/2019

Scroll to top

Top

5 Comments

Verslag NAGA Parijs

Verslag NAGA Parijs

Zoals we bij de lancering van ArteSuave.eu al vertelden, willen we een website zijn voor en door grapplers. Een mooi eerste voorbeeld hiervan is Daan Westra, die de pen in is gekropen en ons via onderstaand verslag meeneemt naar Parijs. Daan, bedankt!

NAGA Parijs

Afgelopen zaterdag, 10 November, vond alweer de derde editie van het Europese NAGA toernooi plaats. NAGA is een afkorting voor North American Grappling Association en is in de verenigde staten een vrij belangrijke organisatie. In 2010 organiseerde men hun eerste toernooi in Europa en trok het zo’n 250 deelnemers. Vorig jaar was dat aantal al gestegen naar 350 en dit jaar had het toernooi meer dan 500 deelnemers richting de stad van de liefde getrokken. NAGA organiseerde net als vorig jaar eigenlijk 3 toernooien op 1 dag. Er was een No Gi divisie een GI divisie en een ADCC divisie.
Met de toename in het aantal deelnemers neemt natuurlijk ook het aanzien van het toernooi toe. Dat werd nog eens versterkt door het feit dat er een aantal Europese toppers meededen dit jaar.

Onder andere de Engelsman Daniel Strauss die onlangs nog Europees kampioen No Gi werd bij de bruine banders, de Fransman Nicolas Reinier die al tweemaal op het hoofdtoernooi van de ADCC vocht, en Nederlandse en Belgische toppers zoals Duane van Helvoirt, Jordy Peute, Willem Peters en Wim Deputter waren op de matten te vinden in Parijs.

Gezien het enorme deelnemer aantal, vermenigvuldigd met het aantal divisies zal ik me beperken tot de Expert divisies van het toernooi en de Nederlands/Belgische inbreng daarin. Alleen al het team van Gracie Barra NL won bijvoorbeeld meer dan 35 medailles, om die allemaal te bespreken is dan ook wat veel van het goede.

De expert divisies van zowel de Gi, de No Gi en de ADCC divisies waren allemaal sterk bezet. Het aantal bruine en zwarte banders was erg hoog. Ik durf zelfs te beweren dat het, op de toernooien van de IBJJF na, misschien wel het best bezette toernooi in Europa was. Dat de Nederlanders en Belgen het bijzonder goed deden is dan ook een goed teken voor de sport in de lage landen. In het No Gi won Jordy Peute bijvoorbeeld met overmacht de -60 kg klasse, terwijl Wim Deputter dankzij zijn kenmerkende halfguard en dubbele underhook stijl zilver pakte in de -79 kg klasse en Willem Peters eveneens zilver meenam in de -85 kg klasse. Bij de dameswas het voor Laura Hondorp het eerste toernooi bij de experts. Goed te zien was dat niet want ze won door heelhook en kneebar relatief eenvoudig goud.

Met de Gi waren de Nederlanders en Belgen misschien nog wel sterker. Zo nam Gertjan Vergauwen het goud mee naar huis in de klasse voor paarse banders tot 80 kg, in dezelfde klasse nam Daan Westra het brons mee terug naar Nederland. Kenny Polmans, die later in de week tot Blackbelt gepromoveerd zou worden won bij de Masters het goud en Jordy Peute en Duane van Helvoirt deelde het brons in de -70 kg klasse voor bruine en zwarte banders.  Ook hier was Laura Hondorp oppermachtig bij de paars en hoger divisie voor dames en won ze eveneens goud door al haar tegenstanders te submitten.

Als afsluiter van het geheel werd er nogmaals een No Gi divisie gehouden, met als voornaamste verschil dat deze op ADCC regels werd afgewerkt. Verschil tussen de No Gi regels van NAGA en de ADCC regels is voornamelijk de punten telling en het feit dat de eerste helft van de tijd geen punten gescoord kunnen worden door de deelnemers. Hoewel het al laat op de avond was (de ADCC divisies begonnen pas om 22:00 uur) deden er genoeg mensen van de lage landen mee. Bij de experts was er driemaal goud voor Nederland, Duane van Helvoirt won de -70 kg divisie door zijn tegenstander in de finale met Triangle te verslaan. Daan Westra won alle 3 zijn gevechten in de ADCC divisie door middel van Heelhook en ging dus ook met het goud aan de haal, en Laura Hondorp ging vrolijk verder waar ze met de Gi gebleven was en submitte ook hier al haar tegenstandsters op weg naar het hoogste schavot op het ere podium.

Hoewel het al laat op de avond was (de ADCC divisies begonnen pas om 22:00 uur) deden er genoeg mensen van de lage landen mee. Bij de experts was er driemaal goud voor Nederland

Al met al was de derde editie van NAGA een mooi toernooi. Het is goed om te zien dat de sport blijft groeien en dat vooral de hogere banders naar een dergelijk toernooi komen om zich met elkaar te meten. Het nadeel van het weekend was dat de organisatie van het toernooi geen rekening had gehouden met de gigantische opkomst en dus echt te weinig matten en scheidsrechters had. Iets wat men overigens meteen toegaf. De dag begon zoals gepland om 10:00 uur maar was pas om 23:30 afgelopen waarbij de finales van de ADCC divisies rond de klok van 23:15 werden uitgevochten. Voor vechters, fans, organisatie en scheidsrechters geen ideale situatie dus. Sterk punt van de volledig Amerikaanse organisatie was echter dat ze de hand in eigen boezem staken en mensen die het te laat vonden worden netjes hun geld terug gaven voor de divisies waaraan ze niet meer konden deelnemen.

Voor volgend jaar staat een veel groter NAGA toernooi in Parijs op de planning. Er gingen beloftes van 14 matten en een nieuwe, grotere locatie. Overigens hoef je niet tot November 2013 te wachten om aan een NAGA toernooi mee te doen, op 11 Mei zal men voor het eerst een toernooi in Duitsland organiseren. Reden genoeg dus om www.nagafighter.com te checken voor de volledige resultaten en aankomende toernooi datums!

Laten we hopen dat Daan hiermee een voorbeeld is geweest voor andere! Alleen samen kunnen we BJJ laten groeien.


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273