Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 12/12/2018

Scroll to top

Top

12 Comments

Trainen met nieuwelingen

Trainen met nieuwelingen

Bij elke BJJ school komen wel eens nieuwelingen langs, althans, dat hoop ik voor sportschooleigenaren. Ook bij mij verschijnen regelmatig nieuwe gezichten op de mat. Hieronder een handleiding voor de doorgewinterde BJJ’ers om de verschillende nieuwelingen welkom te heten in de wonderlijke wereld van het jiu-jitsu. Belangrijk is daarbij om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten nieuwelingen die langs kunnen komen. Die zijn grofweg te onderscheiden in vijf categoriëen:

De MMA vechter
Vaak grote spierbundels met ervaring in MMA of kickboksen die hun repetoir willen uitbreiden met jiu-jitsu. Ze hebben al een beetje ervaring met grappling waardoor zinnen als ‘Oh doen jullie dat zo?’ en ‘Ik heb altijd geleerd dat…’ regelmatig voorbij zullen komen. De BJJ’er kan op die momenten het beste knikken en zwijgen. Tijdens het sparren blijkt vaak dat de methoden van de MMA’er iets minder effectief zijn dan hij had gedacht. Pas op voor blessures bij deze nieuwkomers, can-openers en ongecontroleerde heel-hooks zijn signature moves.

De zwarte band in koeksorate-do-jitsu-maga
Vergelijkbaar met de MMA vechter, alleen snapt deze persoon vaak minder van het grondgevecht terwijl hij de illusie heeft er meer van te weten. Wederom zullen deze nieuwelingen uitspraken als “Ja maar als je het zo doet dan…” niet schuwen. Weer geldt: knikken en zwijgen. Let bij het sparren op voor vingerklemmen, drukpunttechnieken, knieën en ellebogen.
Veel gehoorde uitspraken: “Mag je ook hier drukken?” en “Dat werkt toch niet op straat?”

N.B. Judoka’s en Japanse jiu-jitsuka’s vallen niet in deze categorie, die passen iets beter onder het kopje ‘MMA-vechter’, maar zijn vaak veel technischer.

De meegesleurde
Ik denk dat dit de meest voorkomende nieuweling is. Een jiu-jitsu verslaafde collega/klasgenoot/vriend/familielid heeft deze nieuweling eindelijk zo ver gekregen om mee komen naar de training waar hij al zijn vrije tijd spendeert. Vergelijkbaar met de echte nieuweling die we straks zullen behandelen, maar vaak met iets meer kennis over BJJ. Dat moet ook wel met een jiu-jitsu verslaafde meesleurder.

De UFC-puber
Dit was ik. De UFC-puber download alle UFC events….

Vervolg: http://danielbjjrotterdam.blogspot.nl/2014/03/trainen-met-nieuwelingen_12.html


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273