Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 21/08/2019

Scroll to top

Top

4 Comments

The American journey – Roel Fleuren

The American journey – Roel Fleuren

Drie jaar geleden verhuisde Roel Fleuren samen met zijn vrouw Charissa naar de Verenigde Staten. Een nieuwe baan van zijn vrouw bracht ze naar Penn State University. Je weet wel, dit jaar voor de vierde keer op rij NCAA kampioen. Roel en Charissa hebben in Amerika BJJ ontdekt en aangezien ze over enkele maanden weer terug naar Europa komen, hebben ze zichzelf als doel gesteld om nog zoveel mogelijk te trainen in Amerika.

Gelukkig wist Roel ons te vinden en zullen we de komende tijd wat stukken voorbij zien komen van hun laatste BJJ avondmaal in de V.S. We trappen af met een Rigan Machado seminar.

Machado

Drie jaar geleden verhuisden Charissa (mijn vrouw) en ik naar de VS omdat zij een baan aan had genomen aan The Pennsylvania State University in State College, PA. In het verleden hebben we in Nederland allebei verschillende (traditionele) vechtsporten gedaan, zoals Taekwondo, Pencak Silat, Capoeira, Kung Fu en Kickboksen, dus een van de eerste dingen die we in de VS deden was op zoek gaan naar een sportschool die vechtsporten aanbood. Zo kwamen we terecht bij Central PA Mixed Martial Arts waar ons oog in eerste instantie viel op hun Muay Thai lessen. We besloten ons echter in te schrijven voor het MMA programma omdat dit naast Muay Thai ook submission wrestling (no gi) bevatte en dat leek ons wel interessant om eens te proberen. Dit beviel ons al snel zo goed dat we ons ook inschreven voor de Brazilian Jiu Jitsu klassen. Het duurde niet lang voordat we de smaak van het grondwerk helemaal te pakken hadden en sindsdien besteden we dan ook wekelijks een flink aantal uren in de gym.

Gedurende de laatste drie jaar hebben we wel een paar seminars gedaan (o.a. Erik Paulson en Daniel Gracie), maar omdat we in augustus naar Duitsland gaan verhuizen, hebben we besloten om deze laatste paar maanden in de VS zo veel mogelijk seminars mee te pakken. Een van de mogelijkheden die langs kwam, was een Rigan Machado seminar op ongeveer 3.5 uur rijden van onze woonplaats. Nou is autorijden in de VS een stuk relaxter dan in Nederland (snelweg op, cruise control aan en…gaan), dus de beslissing om te gaan was dan ook snel gemaakt.

Het Rigan Machado seminar werd georganiseerd door Combat Fitness Martial Arts in Doylestown, PA. Toen we aankwamen werden we welkom geheten door de eigenaar, hoofdinstructeur en bruine band onder Master Rigan Machada, Joe Cargado. De gym was ruim opgezet met flink wat matruimte en een fitnessruimte.
De ochtendsessie was gereserveerd voor het no-gi werk. Aangezien de ervaring van de deelnemers varieerde van enkele maanden tot ongeveer 3 jaar, besloot Master Machado zich te focussen op de heilige drie-eenheid van BJJ: armbar, triangle en omoplata.
Met oog voor detail werd eerst uitgelegd hoe een armbar vanuit de guard bereikt kan worden. Een van details was dat hij in no-gi de voorkeur heeft om de tegenstander bij de ellebogen te pakken i.p.v. bij de polsen omdat dit hem meer controle geeft om de armbar op te zetten. Nadat eerst de armbar en daarna de triangle waren bestudeerd en gedrild, werden deze daarna gecombineerd. Wanneer Master Machado het aangaf werd van armbar naar triangle gewisseld en vice versa. Dit begon langzaam maar werd stilletjes aan opgevoerd tot een moordend tempo dat voor mij niet meer bij te houden was.
Nadat hij iedereen geobserveerd had, besloot hij eerst enkele rekoefeningen voor de heupen uit te leggen zodat iedereen wat mobieler zou zijn bij de volgende oefeningen.

Tijdens het rekken vertelde hij een anecdote dat hij als 14-jarig jochie bij zijn oom, Carlos Gracie, op de bank zat die toen ergens in de tachtig was. Hij vroeg aan zijn oom waarom hij toch elke ochtend en avond aan het rekken was. Zijn oom antwoordde hem door 1 been in zijn nek te leggen en vervolgens op zijn andere been te gaan staan. Okay, klinkt als een prima reden om alles goed te rekken.

Daarna liet hij ons ook nog enkele shrimp en spinning drills tegen de muur doen, zodat we het draaien naar armbar, triangle en omoplata sneller zouden kunnen doen.
Vervolgens werd de omoplata uitgelegd en gedrilld. Dit werd aan de armbar en triangle toegevoegd waarna opnieuw een ronde volgde die van langzaam tot belachelijk snel ging. Dit werkte de nodige trek op bij de deelnemers, maar gelukkig was het dan ook tijd voor de lunch.

Na een lekkere lunch bij de plaatselijke Panera gingen we terug naar de gym voor het gi gedeelte van het seminar. Het ervaringsniveau van de deelnemers liep dit keer verder uiteen met meerdere blauwe banders en een paarse bander. Het onderwerp van de middag was spider guard en de mogelijkheden van deze positie werden van vele kanten belicht. De technieken volgden elkaar in hoog tempo op waardoor het zaak was om alles zo snel mogelijk en zo gedetailleerd mogelijk op te schrijven zodat we het later nog eens na konden lezen.

Als eerste liet hij een sweep zien waarbij 1 voet op de bicep van de tegenstander werd gezet en de andere op de heup. Vervolgens werd de spider guard gebruikt om een armbar op te zetten. Daarna liet hij ook zien hoe je vanuit spider guard naar omoplata kunt komen. Voor elke techniek kreeg je een aantal minuten om die met je partner te oefenen. Tussendoor kwam Master Machado naar mijn vrouw en mij toe en vertelde ons dat wij met onze lange benen (Nederlanders zijn echt duidelijker groter dan de meeste Amerikanen :-)) echt flink op de spider guard moesten gaan oefenen omdat dat perfect is voor onze lichaamsbouw.
Met name aan de verschillende sweeps, zowel wanneer je tegenstander zit als wanneer hij staat, werd veel aandacht besteed. Deze varieerden van relatief simpel, zoals de de eerste tot behoorlijk gecompliceerd, bijv. eentje waarbij je inverted gaat of waarbij je je tegenstander met je beide voeten op zijn heupen optilt en dan hem opzij gooit terwijl je zijn been blokkeert en tegelijkertijd aan een van zijn mouwen trekt.
Tenslotte vroeg hij of mensen ook geïnteresseerd waren om wat zwarte band technieken te zien. Uiteraard waren we dat wel. Als eerste liet hij zien hoe je van spider guard via omoplata snel iemand zijn rug kunt pakken. Dit was nog wel enigszins te volgen. Maar daarna liet hij zien hoe je via dezelfde route je tegenstander een soort salto kunt laten maken waardoor ie in een armbar belandt. Hmmmmm, dat moet ik toch nog wel een paar keer vaker zien, maar het was heel gaaf om te zien met welk gemak hij dat deed.

Het einde van het seminar kwam in zicht maar niet voordat hij alles nog een keer herhaalde. Hij liet ons daarna rondjes rennen door de gym en als hij een nummer riep, moesten we naar de dichtstbijzijnde partner rennen en die techniek ieder 1x doen. Op deze manier konden we alle technieken uit proberen op mensen met een verschillende lichaamsbouw…erg leerzaam.

De middag eindigde voor organisator Joe Cargado met een geweldige verrassing, want Master Machado besloot om hem zijn zwarte band te geven. Het was voor mij de eerste keer dat ik iemand zijn zwarte band zag krijgen, maar het maakte een behoorlijke indruk op me en was een perfect einde van een geweldige seminar. Na het seminar reden we naar Allentown, PA om twee van onze vrienden bezig te zien tijdens een kickboks-evenement. Hierna begon de lange reis naar huis en is het nu tijd om alles goed te drillen zodat de opgedane informatie niet verloren gaat. Komende donderdag gaan we naar een seminar van Robson Moura, dus “information overload” ligt zeker op de loer, maar ik heb er enorm veel zin in.

Cargado


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273