Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 21/08/2019

Scroll to top

Top

4 Comments

Review: Tatami Estilo 4.0

Review: Tatami Estilo 4.0

Vorige week hebben we de Zero G al voorbij zien komen, maar ditmaal is het de beurt aan de Estilo 4.0. Een gi waarmee Tatami zich enkele jaren geleden al verzekerde van een nodig marktaandeel. Nu zijn we aanbeland bij de vierde uitvoering ervan. Heeft Tatami zichzelf hiermee echter in een lastige situatie gebracht?

BELANGRIJKE MEDEDELING 

Laten we beginnen met een belangrijke mededeling.

In de vorige batch van Estilo 4.0 pakken, te weten de NAVY pakken maat A2, is een serie pakken geweest met fabrieksfouten. Vanwege het tweemaal toepassen van het “pre-shrunk” process hebben deze pakken onnodig veel slijtage opgedaan en zijn sommige pakken onbedoeld bij klanten terecht gekomen. Dit bericht is zelf door Tatami naar buiten gebracht en ze vragen een ieder die een navy A2 pak heeft uit deze serie en hier problemen mee ondervindt, om contact op te nemen met ze. Ze zullen zeker voor een goede oplossing zorgen. Ook bij deze review gi hadden we in eerste instantie een pak van deze serie en deze is netjes en snel vervangen voor een (in ons geval zwarte) nieuwe gi.

Contact opnemen met Tatami doe je via: http://www.tatamifightwear.com/Articles.asp?ID=277

OVER TATAMI

Zoals al vermeld is Tatami enorm gegroeid de afgelopen jaren. De BJJ lijn is echter wel grotendeels hetzelfde gebleven. Ze hebben de instap Nova Basic gi, de heavy duty Estilo trainingsgi en de competitie Zero G gi.

Helemaal hot is momenteel de no-gi lijn die in samenwerking met Chris Burns is gemaakt! Denkende apen, Pandaberen en gorillas overstromen momenteel de mat.

Daarnaast is Tatami al sinds lange tijd de sponsor van onze eigen Laura Hondorp.

(Kopiëren / plakken  van de vorige review want hey, zoveel veranderd Tatami ook weer niet in een week!)

FEATURES

– 550gsm Single Piece Pearl Weave Jacket
– Canvas rubberised collar, opposed to normal twill collar. Canvas BJJ GI collars are much more hard wearing than traditional twill collars and help to keep the shape of the kimono.
– Silver contrast stitching on all Kimono’s
– New applique embroidery designs.
– Triple stitched across all stress points
– Estilo E logo embroidered on arm and left leg
– Inside cuff and lapel trim
– Heavy 12oz Canvas pants opposed to traditional twill. Double reinforced knee padding, triple stitched with over lapped seams.
– 4 Drawstring loops on the trousers to help keep the pants in the correct position on the body. (Eigenlijk zijn het er 5…)
– Rope drawstring as opposed to the traditional twill, which allows for tighter fastening of the pants, and more comfort when training.

De gi wordt zoals tegenwoordig verwacht mag worden geleverd in een gi-tas. In tegenstelling tot bij de Zero G is de tas niet van nylon maar van katoen. Daarnaast is het duidelijk te zien dat aan de gi tas ook wat extra aandacht is geschonken. Waar voorheen de koorden met een simpele knoop vastzaten is er nu een stuk stof overheen gestikt. Hierdoor ziet het er net allemaal wat beter afgewerkt uit.

VERSCHIL MET ESTILO 3.0

In vergelijking met de Estilo 3.0 zijn er aantal duidelijke veranderingen. Er is voor gekozen om de geweven patches te vervangen voor gestikte patches, de maatvoering lijkt wat anders te zijn en de extra verstevigingen die voorheen enkel op de knie zaten zijn nu helemaal doorgetrokken tot onder aan de broek.

Daarnaast is er nog een vijfde lus voor het koord bijgekomen, is de jas gemaakt van 550 gr/m ipv 500 gr/m en is de logotape langs de binnenzijde van de rever verdwenen.

Wat vooral opvalt is dat de gehele gi gewoon een stuk degelijker aanvoelt. Het lijkt er echt op dat ze alle verbeterpunten van de Estilo 3.0 hebben genoteerd, stuk voor stuk beoordeeld en waar mogelijk toegepast. Het resulteert in een gi die op alle mogelijke punten uitstekend is.

AFMETINGEN EN GEWICHT

Ongewassen Na 5x wassen
JAS A2
A 161,5cm
B 79cm
C 56,5cm
D 54,5cm
E 16cm
F 11,5cm
BROEK A2
G 51cm
H 93,5cm
I 22,5cm
J 65cm
K 33,5cm

Helaas ben ik de maten vooraf kwijt geraakt, waardoor we het moeten doen met de maten na een keer of 5 wassen. Mocht je een indicatie willen hebben van de maten vooraf en achteraf dan kun je even kijken op de site van BJJ GEAR JUNKIE. Deze heeft de Estilo ook bekeken en heeft de maten van een A2 nog wel. Bovenstaand dus enkel de maten NA het wassen.

De gi is aardig aan het gewicht, echter voelt het pak veel lichter dan de cijfers doen vermoeden. Met 1283 gram voor de jas en 607 gram voor de broek komt het totaal op 1890 gram. Vergelijkbaar met de Gameness XT (1910 gram) en de GroundGame Titan (1915 gram).

COMFORT & AFWERKING

Qua comfort is er wat ons betreft momenteel geen gelijke aan de Estilo 4.0. Hoewel het pak dus aardig wat weegt, voel je dit absoluut niet terug wanneer je het pak draagt. Ook de broek is na een aantal keer wassen enorm zacht, maar voelt tegelijk super degelijk aan.

Zoals bij alle gi’s van Tatami is de gi versterkt op alle belangrijke punten, met ditmaal doorlopende versteviging op de schenen. Logo tape is er bij de polsen, de enkel, de onderkant van de jas en horizontaal aan de binnenkant (check hiervoor even de foto).

De logotape is iets breder dan bij de Estilo 3.0 waardoor de stiknaden dus net even wat verder uit elkaar liggen.

Waar de oude Estilo’s soms nog wel wat last hadden van een overdaad aan stof in vooral de schouders, is dat met de nieuwe Estilo al een stuk minder. Je hoeft nog net geen stropdas aan op de mat, maar qua pasvorm zit de gi aardig in het gebied van een maatpak.

De vijf lussen op de broek zorgen ervoor dat het koord nooit te ver omhoog kruipt, de middelste lus zorgt er tevens voor dat de knoop wat beter blijft zitten. Normaal gesproken is het vaak de “speling” rondom de knoop waardoor het koord loskomt, maar dit middelste lusje voorkomt dit grotendeels.

Opvallend is de aparte manier van het borduren van de grote Tatami patches. In tegenstelling tot een complete borduring zijn enkel de letters geborduurd en is de ondergrond een aparte “patch”. Klinkt nogal wazig, maar op de volgende foto zie je wat we bedoelen. Door deze oplossing ziet de gehele patch er erg strak uit, zonder dat alles direct op de stof is geborduurd (en hierdoor dus eigenlijk de stof wat zwakker kan maken).

Ook het Estilo logo zelf is een stuk strakker dan op de Estilo 3.0.

LOOKS

Zwart met grijs en erg chique. Armani kan er bijna een puntje aan zuigen.

Op de jas vinden we op de rever en de rechterschouder een grote Tatami patch, op de mouwen en achter in de nek het ronde Estilo logo en verder een kleine patch onder aan de rever terug. De broek moet het doen met dezelfde Tatami patch als op de rever en ook hetzelfde Estilo logo.

Vooral de patches op de rever en de schouder (en dus ook op de broek) springen erg in het oog en.. je moet er van houden. Bij de vorige Estilo was ook nog de keuze voor een classic uitvoering, eentje zonder de grote patches, maar bij de Estilo 4.0 is deze optie enkel beschikbaar met de “Colour Collection“. Omdat slechts op één schouder een grote patch is terug te vinden is het niet al TE schreeuwerig en het a-symmetrische heeft ook wel iets. Toch, misschien mag het net wat minder.

SERVICE

De service van Tatami is uitstekend. Zoals je al hebt kunnen lezen bleek er een productie fout in een deel van deze batch te zitten. Tatami komt hier zelf mee naar buiten om het op te lossen. Zo hoort het!

Verzending en verpakking is zoals altijd in orde en met een wachtdag (de boottocht van Engeland naar Nederland) heb je de gi binnen twee dagen binnen.

CONCLUSIE

Tatami heeft zichzelf met deze Estilo 4.0 in een lastige situatie gebracht. Hoe kun je een gi die bijna perfect is nog verbeteren? Misschien de patches wat kleiner, of de grote patches helemaal eraf. Maar dan moeten we echt op zoek gaan naar een minpuntje.

De gi is verkrijgbaar voor ongeveer 120 euro bij Tatami (en nu met 10 pond Pasen-korting!)

Daarmee haal je wellicht de beste all-round gi van dit moment in huis!

Pluspunten

– Goede pasvorm;
– Super afwerking;
– Uitmuntende service.

Verbeterpunten

– Hooguit een Classic uitvoering.

 

*Speciale dank voor Wouter Swinkels voor de foto’s en BJJ-model Zohair Abouchoaib voor de hulp

FOTO’S

Review Overview

Fit
9.5
Service
10
Kwaliteit / afwerking
9.5
Uiterlijk
9
Prijs
9
9.4

Rating

Best all-round gi available!

Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273