Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 23/05/2019

Scroll to top

Top

3 Comments

Professor Robson Moura Seminar – Roel Fleuren

Professor Robson Moura Seminar – Roel Fleuren

Nadat we vorig weekend bij een seminar van Master Rigan Machado waren geweest, stond er een paar dagen later al weer een nieuw seminar op het programma…deze keer van achtvoudig wereldkampioen Professor Robson Moura.


Maar voordat ik daar iets meer over vertel, gebeurde er die week nog iets wat voor mij persoonlijk in ieder geval ook een hoogtepunt was. De dag nadat we bij het seminar van Master Machado waren geweest, waren Charissa en ik zijn technieken aan het oefenen in onze school Central PA Mixed Martial Arts. Toen onze leraar Ryan Gruhn, een bruine band onder Renzo Gracie, dat zag vroeg hij of we die dinsdag een aantal van de technieken in de Fundamentals klas konden laten zien. We waren lichtelijk overdonderd (een paar white belts die les moeten geven?!), maar besloten uiteindelijk dat we dat wel wilden doen.

Nadat we flink geoefend hadden op hoe we dit materiaal moesten uitleggen, was het die dinsdag tijd om voor het eerst in ons leven BJJ les te geven. Enigszins onwennig legden we enkele technieken van het seminar uit aan de anderen in de gym, maar het bleek eigenlijk wel een goede oefening te zijn want hielp ons zelf ook om het materiaal wat beter te begrijpen.
Maar na die les bleek dat het allemaal een afleidingsmanoeuvre was…Charissa en ik kregen onze blauwe band! Volgens goed gebruik moesten we eerst de gaunlet lopen (wat in onze school overigens gewoon leuk is om te doen zonder permanent letsel op te lopen).
Daarna kregen we onze blauwe band en bestond de rest van de les uit alleen maar rollen met iedereen. Dit is de normale gang van zaken in onze school wanneer iemand een nieuwe band krijgt.

Het voelt nog steeds een beetje onwennig om die blauwe band om te doen en toen we op donderdag onze tassen aan het inpakken waren om naar het seminar van Professor Robson Moura te gaan, hadden we allebei bijna onze witte banden ingepakt “omdat we ze misschien toch nog wel nodig zouden kunnen hebben.” :-)

Twee dagen later vertrokken we met 4 vrienden richting Edinboro, PA waar het seminar plaats zou vinden. Na een flinke rit en een volle maag van het Mexicaans eten (wat misschien niet zo’n heel goed plan was) zochten we de wrestle room van de Edinboro University op. Zoals overal in Pennsylvania is ook in Edinboro worstelen erg groot. De muur van de wrestle room stond vol met namen van worstelaars die daar in het verleden getraind hebben, waaronder o.a. UFC vechter Josh Koscheck.

Voordat het seminar begon, kregen twee van de leden van de organiserende school hun blauwe band, waaronder een jongen waartegen ik afgelopen november nog een partij van 20 minuten had gerold tijdens een “submission only” toernooi. Erg toevallig dat we allebei in dezelfde week onze blauwe band kregen.
Professor Moura bleek een ontzettend enthousiaste en goede leraar te zijn. Omdat het hele seminar uit x-guard en de daarbij behorende mogelijkheden bestond, werd als warming up eerst geoefend hoe je je beide voeten als haken in je tegenstander’s knieholtes kunt houden als hij staat (en beweegt). Hierbij hoorde ook het inverted gaan wanneer dit nodig was. Bij dat laatste bleek de keuze voor Mexicaans eten zo vlak voor het seminar niet een heel gelukkige keuze te zijn. ;-)

De eerste techniek bestond het het sweepen van de tegenstander m.b.v de x-guard waarbij je, zodra je je tegenstander omgeduwd hebt, zelf overeind komt en een “leg drag” bij je tegenstander doet zodat je zijn guard voorbij kunt. Voor de dril kan je partner na de leg drag zijn andere voet op je heup zetten en vervolgens inverten. Daarna haakt ie zijn voeten in jouw knieholten zodat hij/zij van daaruit de x-guard weer kan opzetten, gevolgd door een sweep enz. Dit was een hele leuke drill omdat je continue door kon gaan en de techniek om-en-om kon oefenen. Het was duidelijk dat Master Moura heel vaak seminars geeft want de opbouw van het seminar zat erg logisch in elkaar. Hij vertelde dan ook dat hij de komende weekenden gemiddeld 6-7 seminars geeft en dat hij dat echt geweldig vindt om te doen. Dat was ook aan alles te merken. Tijdens de oefeningen liep hij continue rond om mensen te helpen en vragen stellen was ook geen probleem. Wij hadden een vraag bij een bepaalde sweepsubmission combinatie en dat deed hij vervolgens even op mij voor. Uiteraard verwacht je wel dat een achtvoudig wereldkampioen ontelbare malen beter is dan iemand die net twee dagen zijn blauwe band heeft, maar het gemak waarmee hij mij (83 kg en 1.92m) omrolde met zijn 66 kg en 1.65m was iets wat ik niet snel zal vergeten. Wat is dit toch een geweldige sport/kunst. Ik kan me geen andere sport voorstellen waar je zo maar even met een achtvoudig wereldkampioen kunt trainen.
Tijdens het seminar liet hij verder ook zien hoe je iemand tegen kunt houden wanneer hij inverted wil gaan en daar vervolgens gebruik van kunt maken om naar side control te komen. Voor al dit soort scenarios had ie verschillende oplossingen waar hij er dan ook enkele van liet zien. Zo mooi om een kijkje in zijn gedachtengang te krijgen.

Na afloop was het natuurlijk tijd voor een kleine fotosessie en hij vertelde me dat hij binnenkort naar Europa komt. Maar helaas staan er geen seminars in Nederland op het programma. Wel in Engeland (16 & 18 mei in Londen en 18 mei in Manchester) en Frankrijk (21 mei in Parijs). Niet echt om de hoek, maar mocht je toevallig in de buurt zijn dan is het zonder twijfel verplichte kost!

Momenteel staan er geen nieuwe seminars in de planning, maar ik hou enkele sites scherp in de gaten. Over twee weken nemen een flink aantal vrienden deel aan een BJJ toernooi in de buurt van Pittsburgh. Omdat wij ons geld op het moment liever aan seminars uitgeven, zullen we zelf niet meedoen maar ik ga wel mee als fotograaf (mijn beroep), dus verwacht binnenkort een verslagje met wat foto’s op artesuave.eu. Met een beetje mazzel doen er weer enkele 4-6 jarige kids mee, die al zo belachelijk goed zijn dat je je afvraagt waarom je zelf pas op je 34e bent begonnen. ;)

– Roel Fleuren

 


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273