Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 19/09/2019

Scroll to top

Top

4 Comments

Maastrichtse Laura Hondorp wint zilver op het WK BJJ

Maastrichtse Laura Hondorp wint zilver op het WK BJJ

Laura Hondorp (24)is hard op weg een wereld topper te worden in het Braziliaans jiu-jitsu. De Maastrichtse heeft al een aantal Europese titels achter haar naam staan en won vorige week zilver op het WK in Californië.

Het hele leven van Laura Hondorp draait om de vechtsport. Eerst was dat judo, maar sinds enige jaren heeft ze haar hart verpand aan Braziliaansjiu-jitsu. „Een mix van judo en worstelen,” zo vat ze het heel kortsamen.

„Negentig procent van het gevecht speelt zich op de grond af. De opzet is om de tegenstander tot afkloppen (overgave)te dwingen, terwijl je ook op punten kunt winnen.”

Jordy Peute, haalde haar over uit het judo. Haar 28-jarige vriend is al zo’n acht, negen jaar bezig met BJJ. In het bezit ook van de zwarte band. Drie jaar geleden kreeg Laura ook de smaak te pakken, na zestien jaar alsjudoka. Laura is 1,68 meter groot, vecht in het vedergewicht, heeft de paarse band. Hondorp: „Dat betekent dat je gewicht onder de 58,5 kilo moet blijven. Inclusief het wedstrijdpak dat, alles bij elkaar, zo’n 1,9 kilo weegt. Acht weken voor een toernooi begint dat meestal. Met behulp van een diëtiste moet ik er dan telkens een kilo of vijf aftrainen.

Jordy weegt ongeveer evenveel. We kunnen vaak hetzelfde eetschema aanhouden. Dat gevecht tegen de kilo’sisstressig, omdat het vaak op het allerlaatste moment en de laatste onsjes aan komt.”

Nadat ze vorige week terug kwamen uitAmerika heeft Laura zich een kleine uitspatting veroorloofd. „Frietjes gegeten,” bekent ze. „Normaal gesproken mag dat wel na een toernooi, omdat er enige weken rust zitten tussen de toernooien. Maar nu moet ik hard en streng zijn voor mezelf, want over vier weken is het EK no-gi in Rome.” Hondorp beoefent twee ‘soorten jiu-jitsu’. „Het no-gi kun je vergelijken met jiu-jitsu, maarje draagt een strakke legging en een strak shirt. Eerst voelde ik me een beetje naakt. Maar tegenwoordig vind ik het echt heerlijk.”

Bovendien is ze er ook tamelijk succesvol in.

In april won ze in Polen de Europese kwalificatiewedstrijd, waardoor ze net als vriend Jordy in oktober naar het WK in China mag.

Maar al dat reizen kost ook een hoop geld. Nederland heeft nog geen bond Braziliaans jiu-jitsu, geen nationale ploeg. Alle wedstrijden komen voor eigen rekening.

Dus verdeelt Laura Hondorp haar tijd tussen werk en sport. „Het werk staat in het teken van de sport. Ik werk parttime in het callcenter van Xerox. Daarnaast heb ik sinds kort een eigen bedrijf, Força -training en advies. Ik geef trainingen op het gebied van weerbaarheid en gevaarsbeheersing. Onlangs heb ik dat gedaan voor de Politie Zuid. Ik probeer dat verder uitte bouwen.”

De rest van de tijd is Laura te vinden op de mat. In de sportschool van haar vriend met wie ze samenwoont. „Thuis op zolder hebben we ook een paar matten liggen, dus daar kunnen we ook nog samen trainen. ” Jordy is een ideale oefenpartner. „Bijna even groot en zwaar.Want het is niet altijd even gemakkelijk om een trainingsmaat te vinden van gelijke sterkte. ” Als Laura Hondorp niet op de mat bezig is, doet ze ook nog krachttraining of gaat ze rennen. „Niet alleen de techniek moet in orde zijn, ook conditioneel wil ik optimaal voorbereid zijn.”

(Bron: De Limburger)


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273