Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 19/09/2019

Scroll to top

Top

3 Comments

Interview: Remco Pardoel (Gracie Barra)

Interview: Remco Pardoel (Gracie Barra)

Remco Pardoel, De Grizzly. De grondlegger van het BJJ in Nederland en de grote man achter Gracie Barra in Nederland. In 1994 nam hij het als witte bander op tegen Royce Gracie in UFC 2 en nu, 20 jaar later, nog steeds dag en nacht bezig met de sport.

Tussen het trainen en het plaatjesdraaien door wist hij gelukkig nog wel wat tijd vrij te maken voor ons, of beter nog, voor jullie. Remco Pardoel over de 50/50, de Olympische Spelen en BJJ In Nederland.

Voor degene die je nog niet kennen, wie is Remco Pardoel?
Ik ben Remco Pardoel, ik ben op 23 mei 1969 geboren in Oss.
Mijn vader was de oprichter van Pardoel Sports.
Hij behaalde zijn faam in onder andere Taekwon-do, hij was de eerste niet Aziaat met de 8e dan destijds (en later 9e dan)

Dus de liefde voor vechtsporten en in een later stadium BJJ in het bijzonder was er al vanaf het moment dat ik achter ons huis de mat op kon.
In de eerste jaren Judo, daarna Taekwon-do en in mijn tiener jaren is er Jiu Jitsu bij gekomen.
MMA was een logisch gevolg van alle sporten samen en de successen die ik boekte met Jiu Jitsu

Je was de persoon die BJJ in Nederland introduceerde. Hoe ging Nederland destijds om met deze nieuwe sport?
Ik was degene die het in Europa introduceerde. Er was een WK Jiu Jitsu in Denemarken en daar deed ook een delegatie mee vanuit Brazilië.
In mijn poule zat Fabio Gurgel die in de kwart finale zijn been brak tegen mijn latere tegenstander. Daarnaast zat ook Marcello Mathia, Silvio Behring en Fernando Yamasaki in het team.

Als een van de coaches was Romere ‘Jacare’ Cavalcanti in het team. Wij hadden een goede klik en ik nodigde hun uit om hun stijl te demonstreren op mijn sportclub. Zo is dus het BJJ geboren in november 1993

(wat betekend dat er 20 jaar BJJ in Europa is in dit jaar!!!)

In een ander interview heb je ooit gezegd dat je met BJJ bent begonnen om Royce Gracie te kunnen verslaan. Helaas is de rematch er nooit gekomen. Is hier een oorzaak voor aan te wijzen en wat vind je daarvan?
Ik was dus al eerder begonnen met BJJ. Maar ik was toen, hem ontmoete bij UFC, nog maar net een witte band in maart 1994. :)

Ik heb het geluk gehad dat ik pas geleden weer een seminar mocht bijwonen in Den Haag onder leiding van Royce.
Op deze dag zaten er ook weer heel veel leermomenten erbij. En je realiseert je dan dat de cyclus van leren en bijleren nooit op houdt…. Dat is het mooie van BJJ.  Natuurlijk wilde ik het nog wel eens proberen om mij zelf te testen en te kijken of ik al iets meer kans had. Wie wil dat nou niet???

In 1996 heb ik bij de beste 8 zwarte banders gestaan op de Mundials in Rio.
Dat was ook een enorme eer en waardering dat ik niet onopgemerkt bleef waarschijnlijk.

Mogen we Royce Gracie een voorbeeld noemen voor je?
Er zijn verschillende mensen die ik hoog heb staan binnen het BJJ
Royce is er een van..

Ik heb echt het oprechte geluk gehad dat er heel veel kwalitatieve kampioenen (op en buiten de mat) bij mij zijn komen lesgeven en dat ik bij hun een seminar of wat mocht volgen.

Je hebt natuurlijk aardig wat wedstrijden gedraaid in BJJ. Wie was je moeilijkste tegenstander?
Elke partij is een uitdaging en een leermoment.
Laat ik dat voorop stellen.

De moeilijkste tegenstanders zijn de mensen die niet willen durven aanvallen en maar lopen stallen.
Doe je geen wedstrijden mee dan kan je ook niet veel verliezen, laat staan veel leren.
Daarom motiveer ik mensen ook om veel toernooien mee te doen.

BJJ is een competitie gefixeerde sport. Een reden om niet mee te doen heb je niet. Je hebt ook leeftijds categorieën naast de klassen met banden, en is het dus vrij makkelijk om mee te doen en in te stappen.

Het aspect zelf verdediging is binnen BJJ bijna compleet vervaagd, dat is wel heel erg spijtig in mijn opinie.

Als je nu nog een comeback zou willen maken, een laatste superfight, tegen wie zou dat dan zijn?
Een Comeback?
IK heb helaas niet de mogelijkheid gehad om competitie te draaien de laatste jaren.
Dat is heel erg jammer, maar ik wil er nog lekker er tegen aan knallen als ik de kans er weer voor krijg!

Ik ben nog lang niet klaar ermee…

Dit jaar “vieren” we het 20 jarig bestaan van BJJ in Nederland en je hebt het natuurlijk vanaf het begin af aan meegemaakt. Hoe kijk je terug op de afgelopen 20 jaar?
Ik kijk er met gemengde gevoelens op terug.Wat ik verschrikkelijk betreur dat door sommige mensen onze sport 5 -8 jaar terug geworpen is.

Zij dachten uit persoonlijk gewin in plaats vanuit de collectieve gedachte. Ik denk dat dat er niemand in Europa op dit moment direct en indirect meer zwarte onder zich heeft.

Gracie Barra is een heel mooi en sterk team. Wij hebben het komende jaar nog wel wat te sleutelen maar ik heb er alle vertrouwen in.

Het is mooi om te zien dat BJJ ook erg goed neergezet word door de andere teams.

Ik HOOP alleen dat iedereen die nu wil beginnen zo verstandig is om iets aan de sport bij te dragen door de lege plekken in Nederland op te gaan vullen zodat wij als sport in de breedte mogen groeien.

Ik ben bezig met een paar mensen binnen de Judo Bond en daar wil men ook aan de slag met BJJ.
In September gaan wij een try out toernooi houden 

Er is een petitie gestart om BJJ om de Olympics te krijgen. Veel mensen zijn van mening dat dit voor Judo negatief heeft uitgepakt (het aanpassen van de regels). Wat is jouw visie hierop?
BJJ gaat alleen maar Olympisch worden als er een bestuur komt wat herkiesbaar is en als de continentale en mondiale kampioenschappen elke keer in een ander land gehouden word.

Waar ik ook een groot voorstander van ben, is dat waar er nu over nagedacht word op het hoofdkantoor van de IBJJF is, om alle klassen onder de zwarte band geen EK of WK meer te noemen maar een official tournament.
Dat geeft een titel meer krediet.

 Het is tegenwoordig meer regel dan uitzondering om een partij te beginnen en meteen in de guard te springen. Zelden zie je nog mensen voor worpen gaan. Hoe kijk jij als judoka hier tegenaan?

Guard springen betekend twee of vier punten voor de tegenstander.
Dat zou de meest redelijke oplossing zijn.
Je ontneemt iemand de kans om meteen iemand te werpen en vanuit een half guard te mogen aanvallen.

Men zou ook b.v. enkel klemmen moeten toe laten vanaf de bruine band. Dan zijn meteen van de dodelijk saaie 50/50 verlost. Er word al over deze zaken gesproken en ik zou het alleen maar goed vinden.

ArteSuave.eu richt zich op de Nederlandse en Belgische tak van de sport. Waarin denk je dat we in Nederland en Belgie meer moeten/kunnen samenwerken?
Wij hebben vanaf 1993 tot 1996 voorop gelopen als Nederland, wij hebben ook de basis gevormd voor BJJ in Scandinavië bijvoorbeeld. Door fouten van mensen die persoonlijk gewin belangrijker vonden dan werken vanuit een collectief hebben wij, helaas, veel verloren.

Ik zie nu veel onderlinge samenwerking, heel veel goede initiatieven om BJJ te promoten (no-gi valt daar ook onder) dat is goed.

Ik zou graag een gezamenlijke agenda en vooral een soort van ranking willen zien.
Win je een toernooi dan word dat genoteerd.
Ik zie helaas nog te veel mensen in de witte bande klassen rond lopen die al lang en breed blauw horen te zijn.
Je doet je sport er geen eer er mee aan door te lang te blijven plakken in de witte of blauwe banden klasse.
Het niveau paars en bruin ligt dicht bij elkaar en dat hebben wij redelijk tot heel goed voor elkaar hier.

Nu is het tijd dat mensen Jordy en Yasmin gaan opvolgen en medailles gaan pikken op de EK’s en WK’s in de koningsklasse !!!

Bedankt dat je de tijd hebt genomen voor ons, nog enkele laatste woorden?
Ik ben heel erg trots dat ik de zwarte banders Duane, Jochem, Frans, Jordy, Roy, Potielli en Duncan naast mij heb staan.
Zij dragen met bruine banders en paarse banders die daar weer naast staan het vuur over naar alle andere leden van Gracie Barra en zorgen ervoor dat BJJ in Nederland met de maand groter word

En het is wel misschien preken voor mijn eigen kerk.
Ik weet het.
Maar het is prachtig om te zien dat BJJ LEEFT in de BENELUX!!!!


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273