Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 19/06/2019

Scroll to top

Top

4 Comments

Interview: BJJ lady Laura Hondorp (Gracie Barra)

Interview: BJJ lady Laura Hondorp (Gracie Barra)

Een paar weken geleden won ze opnieuw een goude plak tijdens de Europese ADCC kwalificatie in Polen. Drie submissions, allemaal binnen vier minuten tijd. Met deze overwinning heeft ze zich gekwalificeerd voor het ADCC hoofdtoernooi in China, later dit jaar. Laura Hondorp, voormalig judoka en huidig Europees kampioene IBJJF purple belt featherweight zat samen met Sarai van ArteSuave.eu voor een interview. Een interview over haar passie, ambities en haar grote liefde Jordy Peute.

Laura Hondorp

Hi Laura,
Bedankt dat je mee wilt werken met dit interview. Kun je je allereerst even voorstellen aan hen die jou nog niet kennen?

Mijn naam is Laura Hondorp (24). Ik heb sinds kort een eigen bedrijf genaamd Força – training & advies. Ik geef trainingen op het vlak van weerbaarheid en gevaarsbeheersing voor verschillende doelgroepen. Om wedstrijden (in Braziliaans jiu-jitsu) te kunnen financieren werk ik daarnaast nog parttime bij Xerox als callcentermedewerker.  In alle overige tijd ben ik te vinden op de mat.

Drie jaar geleden ben door mijn vriend Jordy Peute in aanraking gekomen met BJJ en sinsdien is de liefde (voor allebei) alleen nog maar groter geworden. Inmiddels ben ik purple belt en heb ik al een hoop superleuke ervaringen mogen opdoen. Een paar van mijn grootste prestaties zijn: twee-voudig Europees kampioen CBJJE (wit 2010 en blauw 2011). Ik heb 2 keer brons gewonnen op het IBJJF Europees kampioenschap (blauw) in 2011 en 2012. Ik ben in 2012 IBJJF Europees kampioen No-Gi geworden bij blauw waarna ik gepromoveerd ben tot purple belt. Begin 2013 werd ik Europees kampioen IBJJF purple belt en mijn laatste grote succes is mijn titel op de Europese ADCC kwalificatie die op 28 april j.l. heeft plaatsgevonden in Polen.

Wat een prestaties! Hoe ben je op het idee gekomen om mee te doen in Polen?

Jordy kwam met het idee om deel te nemen aan het Europese ADCC kwalificatie toernooi. Het zou een mooie ervaring zijn, en de enige kans binnen Europa om me te kunnen plaatsen voor het hoofdtoernooi in China. ADCC is een vooraanstaande organisatie in de grappling wereld, en hoe geweldig zou het zijn om in China misschien wel te mogen vechten tegen de absolute wereldtoppers. Jordy was ervan overtuigd dat ik het kon, en het paste perfect in de voorbereiding op het WK. Dus toen hebben we geboekt en zijn we op “avontuur” gegaan.

Toch anders, zonder gi, andere spelregels en andere puntentelling. Hoe heb je dit ervaren?

No-Gi vond ik in het begin echt verschrikkelijk, maar ik moet zeggen dat ik het tegenwoordig echt heerlijk vind. Het is een totaal ander spelletje, en door No-Gi te trainen wordt mijn spel met Gi ook beter. Van de aparte puntentelling heb ik weinig “last” gehad.  Jordy en ik hebben samen naast de reguliere trainingsuren, extra getraind op No-Gi in combinatie met deze regels, dus ik was goed voorbereid. In de eerste helft (lees: eerste 3 minuten en in de finale de eerste 4 minuten) van de partij kun je geen punten scoren, maar het is me gelukt om alle drie mijn partijen binnen de eerste helft te beindigen op een submission.

Ik zal jullie een korte beschrijving geven van de dag:
Om 10:30 uur had ik een medische controle. Gelukkig klopte mijn hart zoals het moest en was mijn bloeddruk ook prima. Ik was goedgekeurd en kon gaan wachten op de weging die plaats zou vinden om 15:00 uur. In de omgeving van de sporthal was niks bijzonders te doen, dus hebben Jordy en ik een beetje rondgehangen. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk wat dutjes gedaan heb. Om 15:00 was de weging. Ik mocht maximaal 60kg wegen en was met mijn 58kg dus perfect op gewicht. Doordat de partijen van de mannen wat waren uitgelopen, was ik om 17:00 uur eindelijk aan de beurt.
Mijn eerste partij was tegen een Poolse meid. Ik sprong voor armklem, maar kon deze niet meteen afmaken waardoor ik in de gesloten guard uitkwam. Vanuit hier was ik in staat om de armklem opnieuw op te zetten, als verdediging drukte het meisje me dubbel, en kon ik eronderdoor draaien en de armklem afmaken. Mijn tweede partij was tegen een dame uit Finland, hiervan weet ik het verloop niet meer precies. Wat ik wel weet is dat ik op een gegeven moment half backmount had en een halve backmount choke. Vanuit deze positie was ik in staat om mijn beide haken in te werken en de choke af te maken. Door deze partij te winnen had ik mezelf geplaatst voor de finale welke zou plaatsvinden om 18:30 uur. Even opladen dus, nog wat eten en drinken, muziekje op en de laatste keer mijn focus opzoeken om te knallen. De finale was wederom tegen een Finse. Ook hier ging ik voor een gesprongen armklem, het meisje verdedigde de armklem, echter niet zo heel handig waardoor ik meteen kon doorpakken naar een triangle. Ze verdedigde de triangle door haar arm niet voorlangs te laten trekken, waardoor ze ideaal gepositioneerd was voor een polsklem. Hier ben ik dan ook voor gegaan en met succes, het goud was binnen en ik had me geplaatst voor China in oktober 2013!

Nogmaals gefeliciteerd! Wat vond je van het niveau tijdens dit toernooi?

Het niveau was best hoog, aangezien dit binnen Europa de enige mogelijkheid was om je te kwalificeren. Bij de dames waren het met name Finse, Poolse en Russische meiden. Van tevoren was ik dan ook behoorlijk zenuwachtig, maar toen ik eenmaal de mat opstapte voelde ik me goed en sterk.

Wat voor voorbereidingen heb je voor dit toernooi getroffen?

Naast mijn reguliere trainingen heb ik wat extra tijd besteed aan mijn No-Gi game, en gezorgd dat ik goed bekend was met de regels. Eind mei zijn de Wereld Kampioenschappen (in Amerika) waar ik me al vanaf de Europese Kampioenschappen (afgelopen januari) op aan het voorbereiden ben. Op de WK vecht ik lichter dan het gewicht in Polen, waardoor ik in Polen al perfect op gewicht was. Dankzij begeleiding van een sportdiëtist is mijn voeding in de laatste maanden geoptimaliseerd, waardoor mijn gewicht me een heel stuk minder stress bezorgd. Hierdoor kan  ik me op andere vlakken nog beter voorbereiden.

ADCC

Laura en Jordy met haar gouden plak op ADCC in Polen

Je vliegt de hele wereld over om toernooien mee te kunnen pakken. Super gaaf. Waarom zien we jou niet op Nederlands-Belgische toernooien?

Mijn focus ligt met name op de grote internationale( IBJJF) toernooien. Ik vecht in de featherweight divisie (-58,5 kg) en dit betekent dat ik een groot deel van het jaar bezig ben mijn gewicht te behouden. Het nadeel op toernooien in Belgie en Nederland is dat bij de dames vaak een open gewichtsklasse hebben. Met het oog op blessures en de periodisering die ik heb van toernooien gedurende het gehele jaar, pik ik hier alleen de toernooien uit die passen in mijn voorbereiding. De afgelopen maanden stonden echter in het teken van een aantal belangrijke toernooien, EK No-Gi, NAGA, EK, World Pro trials, ADCC en met de WK en EK No-Gi in het vooruitzicht. Na zo’n piekmoment merk ik dat mijn lijf maar ook mijn hoofd even tijd nodig heeft om te herstellen om daarna weer te kunnen pieken. Als ik ergens aan meedoe wil ik het uiterste eruit kunnen halen vandaar dat ik hierin bepaalde keuzes moet maken.

Het eerstvolgende toernooi zullen de Wereld Kampioenschappen zijn. Welke voorbereidingen neem je hier voor?

Tien weken voor de WK begin ik met weightcutten onder leiding van mijn sportdiëtist, tegenwoordig hoef ik niet meer zoveel gewicht kwijt als “voeger” toen ik nog geen goede begeleiding had. Om de rust te bewaren begin ik op tijd zodat ik dit heel langzaam en verantwoord kan afbouwen, zonder dat mijn trainingen hieronder lijden en ik gestresst raak omdat het allemaal nog kortdag moet. Daarnaast train ik elke dag. Ik probeer elke dag op de mat te staan zowel in de dojo als thuis op zolder samen met Jordy. Voor- of nadat ik de mat op ga ben ik bezig met krachttraining of ren ik ergens door het Limburgse bos. Want naast het optimaliseren van mijn techniek wil ik er ook voor zorgen dat ik sterk ben en conditioneel goed in elkaar zit. Ook word ik mentaal begeleid aangezien dit mijn grootste struikelblok is op wedstrijden en tijdens mijn voorbereiding.

Wat betekent BJJ voor jou?

BJJ is pure passie, ik vind het heerlijk om op de mat te staan en mijn eigen grenzen op te zoeken en te verleggen, zelfs de beste blackbelt leert nog elke dag. Je kunt je in deze sport blijven ontwikkelen en verbeteren. Kapot gaan tijdens de training, mijn lichaam tot het uiterste drijven, het voldane gevoel daarna. De gezelligheid binnen het team, keihard trainen met elkaar en van elkaar leren. Vallen en opstaan, huilen en lachen. Het klinkt misschien wat dramatisch, maar het hoort allemaal bij het leven van een BJJ-er naar mijn idee. Het is niet altijd even leuk, en het gaat niet altijd even goed.Maar het is het allemaal meer dan waard! Mijn droom en doel is om uiteindelijk bij de wereldtop mee te kunnen draaien op blackbelt niveau, en ik zal er alles aan doen om deze droom werkelijkheid te laten worden!

Hoe zie jij BJJ in Nederland?

Ik moet zeggen dat ik de sport al enorm heb zien groeien in de drie jaar dat ik er deel van uit mag maken. Ons eigen team (Gracie Barra Maastricht) is in deze periode al meer dan verdubbeld en ook op wedstrijden zie je steeds meer nieuwe gezichten. Ook merk ik dat het onder de meiden begint aan te slaan, waar ik een tijd als enige dame op de mat stond tussen allemaal heren, zijn we inmiddels met zo’n 5 meiden op de training. Ook vind ik het niveau in Nederland echt hoog. Op de EK in januari j.l. hebben we behoorlijk wat medailles behaald. En ook hier hebben de Nederlandse meiden enorm van zich laten spreken!  Hopelijk blijft de groei van de sport zo doorgaan en wordt dit ook erkend door belangrijke bonden, organisaties en media binnen Nederland. Want die zouden wellicht een steentje kunnen bijdragen in het mogelijk maken van een passie als deze.

Heb je voldoende gelegenheid om ook met meiden te trainen in de voorbereiding op de toernooien?

Deze gelegenheid creëeren we voor een groot deel zelf. We zijn begonnen met een paar dames van Gracie Barra om eens in de zoveel tijd bij elkaar te komen en te trainen, dit groepje begon klein maar iedereen was zo enthousiast dat we inmiddels een groepje hebben van ik gok zo’n 15 meiden. In de aanloop naar grote toernooien plannen we dan een geheel weekend waarin we lekker samen techniek oefenen, rollen en drillen, maar waarin ook tijd is voor wat meidenpraat en nevenactiviteiten zoals krachttraining of yoga of wat dan ook. Het is niet alleen heel zinvol om met dames te trainen, maar het is ook nog eens ontzettend gezellig!

Heel erg bedankt voor het meewerken aan dit interview! We wensen je enorm veel succes (met de voorbereidingen) op de WK eind deze maand. Mocht je nog een shoutout willen doen, feel free to do so!

Ik wil natuurlijk wel een aantal mensen bedanken, allereerst natuurlijk Jordy Peute, mijn grote liefde, trainer en coach. En natuurlijk mijn teamgenoten die zorgen dat ik met plezier op de mat sta en die mijn ass kicken, waardoor ik op wedstrijden optimaal voorbereid ben. Zonder een goede  trainer en goed en leuk team kom je nergens. Maar ook mijn ouders en mijn zusje die me ondersteunen waar nodig zowel mentaal als in middelen. Daarnaast: Sarai Pannekoek Sportvoedingsadvies voor de geweldige begeleiding in mijn dieet. Sem Saparuwe van Galatea trainingen voor de slopende krachttrainingen, Tatami fightwear voor al mijn  BJJ en Grappling outfits, Profile Tyrecenter voor de financiele ondersteuning en Stofberg Fysiotherapie.


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273