Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 21/09/2019

Scroll to top

Top

3 Comments

Grootmoeder Grappling Tips #3: Ossengalzeep

Grootmoeder Grappling Tips #3: Ossengalzeep

Je hebt wel eens van die trainingen dat je thuiskomt en dat je vlekken in je gi tegenkomt welke doen vermoeden dat je zojuist een of ander duister ritueel hebt meegemaakt. (Oke, voor sommigen onder is een BJJ training dat ook, maar voor de meeste… Niet echt.) Je gi zit vol met bloedvlekken.

Dus je komt thuis, doet je gi in de wasmachine (zo snel mogelijk na de training natuurlijk) en na anderhalf uur naar een ronddraaiende wasmachine hebben zitten kijken haal je je pak eruit om deze op te hangen.

 

Helaas. De bloedvlekken zijn er niet helemaal uitgekomen. Sterker nog, door het wassen zijn de plaatselijke druppels uitgelopen tot licht roze vlekken welke zowat twee keer groter zijn geworden.

Tip voor de volgende keer?

Ossengal is een naam voor de afscheiding van de cellen en de slijmklieren van lever en galblaas bij runderen. Het wordt gewonnen uit slachtafval. Ossengal wordt in de lever geproduceerd door biosynthese van galzuur met behulp van het enzyme cytochroom P450.

Ossengal heeft een ingewikkelde samenstelling van galzuren, cholesterol, mucine, lecithine, porfyrine, galkleurstoffen en diverse anorganische zouten. Doordat het een efficiënte emulgator voor vetten en eiwitten is, wordt het als vlekkenreiniger gebruikt.

 

Het cytochroom P450 enzymsysteem (ook wel afgekort als CYP, P450 of CYP450) is een verzameling enzymen die organische stoffen oxideert. De meeste van deze enzymen zijn belangrijk voor de afbraak van potentiële schadelijk stoffen en/of verschillende lichaamsvreemde (xenobiotische) stoffen (zoals medicijnen en toxinen).

Andere cytochroom P450 enzymen zijn betrokken bij de biosynthese van steroïden, prostaglandinen en retinoïden. Cytochroom P450 komt praktisch in alle levende cellen voor. CYP enzymen zijn gevonden bij alle levensvormen, waaronder zoogdieren, vogels, vissen, wormen, planten, schimmels, bacteriën en archaea.

Smeer de volgende keer, voordat je de gi in de wasmachine doet, de plekken in met wat ossengalzeep. Laat het even intrekken en was je gi vervolgens zoals gebruikelijk.

Je koopt een stick ossengalzeep voor een kleine drie euro bij de plaatselijke drogisterij en waarschijnlijk kun je met een stick wel een paar jaar vooruit.

-Maarten

 


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273