Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 23/05/2019

Scroll to top

Top

17 Comments

De pijn van de World Pro Jiu Jitsu Cup

De pijn van de World Pro Jiu Jitsu Cup

Zaterdag eindigde alweer de 6e editie van de World Pro Jiu Jitsu Cup in Abu Dhabi. Het evenement is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste toernooien op de Jiu Jitsu agenda. Hoewel Caio Terra er misschien anders over denkt, zou ik zelfs durven zeggen dat dit HET belangrijkste Gi evenement is dat niet onder de IBJJF vlag valt. Door het prijzengeld, dit jaar $ 8000 dollar voor elke black belt winnaar, trekt het toernooi veel toppers naar het Midden Oosten. En zoals het een echt wereld beker circuit betaamt worden jaarlijks over de hele wereld kwalificatie toernooien gehouden waarvan de winnaars reis en verblijf kosten richting het hoofdtoernooi krijgen.

Bij de blackbelts werden dit jaar, met uitzondering van de absolute, 24 medailles verdeeld. Daarvan gingen er slechts 4 naar niet-Brazilianen 1 naar Alexander Trans een Deen, 1 naar Jedrzej Loska een Pool, een naar Gianni Grippo, en een naar Keenan Cornelius, beide Amerikanen. De Braziliaanse dominantie is op dat niveau onmiskenbaar. Sterker nog, in de laatste 6 edities wonnen er slechts 2 niet-Brazilianen een goude plak, Roberto Satoshii en Marcos Souza, twee broers die in Japan wonen en trainen maar die, voor de volledigheid, half Braziliaans zijn. Bij de lagere banden, vooral Paars en Bruin is de Braziliaanse oppermacht minder. Bij bruin gingen er dit jaar van de 23 (er was 1 categorie met maar 2 medailles) plakken ‘slechts’ 7 naar Brazilianen. Bij paars waren dat er 10 van de 24. Het feit dat Brazilianen wellicht niet de middelen hebben om naar Abu Dhabi af te reizen zal daar ongetwijfeld een rol in spelen, maar des al niet te min mengen vechters uit andere landen zich in de race om de podium plaatsen. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt, maar eentje die zorgwekkend is voor het BJJ in Nederland en België.

Waarom? Omdat er dit jaar wederom geen Nederlander of Belg mee deed aan de WPJJC in de paars, bruin of zwarte banden divisies. Als mijn geheugen me niet in de steek laat is Remco van Baardewijk nog altijd de enige vechter uit de lage landen die zich überhaupt ooit kwalificeerde voor een van deze klasses. Als paarse bander vocht hij de eerste ronde van het hoofdtoernooi toen tegen Rafael Mendes en werd hij, niet geheel verrassend, uitgeschakeld. De reden dat me dit zorgen baart is omdat andere Europese landen zoals Italië, Groot Britannië, Noorwegen, Rusland, Zweden, Denemarken, Polen en Portugal wel kandidaten op dit niveau leveren. Sterker nog, al deze landen hadden dit jaar medaille winnaars bij Zwart, Bruin, of Paars. Tuurlijk, de kwalificatie toernooien hebben ook in Polen, de UK, Portugal, en Scandinavië plaatsgevonden dit jaar, maar zelfs toen deze een paar jaar geleden in België werden gehouden wist er niemand van ‘ons’ zich in een van de hogere divisies te kwalificeren.

Overigens moet ik wel zeggen dat Reinier de Ridder dit jaar zijn divisie bij de blauwe banders won op de WPJJC. Dat is een prestatie van formaat. Ik denk dat hij de eerste Nederlander of Belg is die ooit goud pakt op dit toernooi, dus chapeau! Maar laten we ons hier niet blind op staren want in de hogere klasses schitteren we vooral in afwezigheid. Hoe dat komt? Ik heb geen idee, misschien kunnen we op dat niveau gewoon niet mee komen, misschien hebben hogere banders geen interesse in dit toernooi, misschien is BJJ in onze landen gewoon nog niet professioneel genoeg, misschien kwamen de kwalificatie toernooien slecht uit. Wat de reden ook is, in de divisies waar het om draait waren ‘we’ er niet bij. Laten we onszelf vooral niet te veel op de borst kloppen als mensen vragen hoe het Jiu Jitsu niveau in Nederland is. Feit is dat we achter lopen op veel Europese landen. Laten we vooral proberen daar verandering in te brengen!


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273