Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 19/09/2019

Scroll to top

Top

19 Comments

De nieuwe standaard

De nieuwe standaard

Afgelopen zaterdag was ik aanwezig op de Flevo open. Meestal is het een dubbeltje op zijn kant, of het gaat een hele lange, hele vermoeiende dag worden (Grapplers Quest anyone!?) of het is netjes georganiseerd en loopt redelijk op tijd (bijvoorbeeld de Dutch open en de toernooien van HBN). Nou had ik vooraf wel al vertrouwen in Henk als organisatie, met zijn toernooi ervaring zou hij moeten weten hoe het hoort. Dat bleek meer dan waar te zijn, het toernooi was er een in ‘Hors Categorie’. Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat ik denk dat een van de best georganiseerde toernooien in Europa was. Laat ik wat voorbeelden geven; 5 matten, strak tijdschema waar men zich aan hield (dat wil zeggen te laat is te laat en is dus DQ! ook al kom je uit Basel en zit je ‘ toch gewoon’ in het restaurant op je divisie te wachten), bijna 200 deelnemers, prachtige zaal, meer dan genoeg vrijwilligers (matmanagers en mensen aan de tafels), en als kers op de taart een ware lounge ruimte met eten, drinken, en loungebanken in overvloed voor alle staff die op het toernooi hielp. Was er dan niets op of aan te merken aan de dag? Eigenlijk niet, maar aangezien Henk de lat hoog heeft gelegd dan toch 1 ding; volgend jaar de puntentelling via een laptop, met TV’s waarop het scorebord te zien is. Ik zeg: Investeren Henk! ;-).

En aangezien we dan toch in de o zo Nederlandse ‘klaag-modus’ bezig zijn nog 1 kleine rectificatie; Er was een wat onduidelijk einde bij de open klasse voor paarse banden (die overigens de black belt divisie volledig overschaduwde qua aandacht, maar dat terzijde). Clifford Edwards en Andy Peters lieten een sterk staaltje BJJ zien dat uiteindelijk beslist werd op een strafpunt. Cliff stond met zo’n 30 seconde op de klok een advantage voor (0-0 in punten en 1-0 in Advantages) en stond dus op winst. Totdat hij een straf voor stalling kreeg. De score had daardoor “0-0 in Punten, 1-0 in advantages met 1 straf voor Cliff” moeten zijn. Waardoor Cliff nog steeds zou winnen. Er werd echter een straf EN een advantage voor Andy gegeven waardoor de score werd; “0-0 in punten, 1-1 in advantages en 1 straf voor Cliff” en Andy tot winnaar werd uitgeroepen op basis van artikel 2.6.4 van de IBJJF regels. De straf + advantage combinatie komt echter pas bij de tweede straf voor en de eerste straf is enkel dat, een straf (zie artikel 7.3.1 van de IBJJF regels). Na de partij werd dit voorval besproken, werd er eerlijk toegegeven dat het niet klopte en werd er, om de eerlijkheid te bevorderen, besloten de beslissing van op de mat terug te draaien en Cliff tot winnaar uit te roepen op basis van de “0-0 in Punten, 1-0 in advantages met 1 straf voor Cliff” score. Er is echter nog 1 ding; de partij begon met een dubbele guardpull van waaruit Andy als eerste boven kwam. Zo’n actie is 1 advantage waard (artikel 5.7.6, 3e voorbeeld) waardoor de juiste score dus (0-0 in punten, 1-1 in advantages en 1 straf voor Cliff) had moeten zijn en Andy de winnaar van de poule zou zijn.

Waarom een betoog van een halve pagina over wie wel of niet de terechte winnaar is? Om twee redenen, ten eerste om aan te geven hoe hoog het niveau van deze gasten is dat partijen zo dicht bij elkaar liggen dat minimale verschillen winst of verlies kan betekenen. Ten tweede, en vooral, om toch nog een verbeterpunt aan te dragen; Ik pleit voor 3 scheidsrechters tijdens de halve finales en finales van de Purple, Brown Black belt divisies. Iedereen die denkt dat ‘dit organisatorisch niet kan’; praat met Henk, op zo’n goed georganiseerd toernooi kan het wel degelijk, daar ben ik van overtuigd! Organisatoren, aan jullie de taak om Henk’s knappe werk te overtreffen! Ready, Steady, GO!


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273