Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 13/12/2018

Scroll to top

Top

12 Comments

Crunching Numbers

Crunching Numbers

Iedereen heeft hem wel eens gehoord of gevoerd, de discussie welk team het grootste, leukste, mooiste, meest talentvolle, of beste is. De meeste mensen roepen iets maar dat is meestal ingegeven door alles behalve objectiviteit. Dit, in combinatie met een reactie op mijn vorige post, zette me aan het denken. Hoe staat het er voor met de BJJ wereld hier? Zijn we echt aan het groeien? Hoe hard dan? En welke clubs? Waar liggen die? En hoe zijn ze opgebouwd? Ik kwam uiteindelijk to de conclusie dat het hoog tijd is voor een objetieve inkijk in de stand van zaken. Gezien mijn achtergrond (ik werk als onderzoeker op de Universiteit Maastricht) hoop ik dat dit de eerste post kan zijn in een lange serie waarin we de Nederlandse en Belgische BJJ wereld door een objectieve data gedreven bril kunnen bekijken. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen en gewoon met wat eenvoudige dingen starten. Wat heb ik gedaan? Heel simpel, ik heb ArteSuave’s eigen banden overzicht gebruikt (en aangevuld) om de ‘scene’ eens, geheel objectief, in nummers uit te drukken. Wat komt daar dan uit? Het volgende:

We hebben in Nederland en België tegenwoordig een totaal van 137 bruine en zwarte banders, waarvan 8 vrouwen. Om precies te zijn hebben we 66 bruine banders, waarvan 6 vrouwen en 71 zwarte banders, waarvan 2 vrouwen. Hoe zijn deze dan verdeeld over de verschillende teams?

In de indeling heb ik het een en ander aangepast. Een voorbeeld; ArteSuave’s eigen Kenny Polmans die als Bad Boys/Brasa op de lijst staat heb ik bij Bad Boys ingedeeld omdat hij daar zijn zwarte band gekregen heeft en nog altijd als een van de leraren op de site staat. Ook heb ik iedereen die onder Icon Jiu Jitsu of Ze Marcello stond 1 team gemaakt: Icon Jiu Jitsu. Immers, Ze Marcello is de oprichter van Icon Jiu Jitsu. Zoals deze zijn er nog een aantal bewerkingen die ik heb gedaan om tot een goede indeling te komen. Als je exact wil weten hoe of wat kun je me even mailen via daan@bjjmaastricht.nl. Interessant om te zien is dat na die bewerkingen ‘onze’ bruine en zwarte banders verdeeld zijn over maarliefst 25 verchillende teams. Maar meer dan 75% (namelijk 103) van de bruine en zwarte banders zijn verdeeld over slechts 9 van die 25 teams. Dat zijn de Bad Boys, Brasa, Gracie Barra, Icon Jiu Jitsu, Malicia Team, Jiu Jitsu Factory,  Rickson Gracie, Carlson Gracie, en Team Agua.

PieChart

Wat voor mij als een verrassing kwam was dat Icon Jiu Jitsu in dit alles een van de grote spelers was. Het team bleek de meeste bruine banders in Nederland en België te hebben, namelijk 11 stuks. De reden dat dit als een verrassing komt is omdat deze groep niet heel veel wedstrijd exposure heeft in Nederland en Beglië. Een aantal namen ken ik wel degelijk, maar ik denk niet dat Icon een van de teams is die in Nederland en België snel genoemd zou worden als je vraagt welk team bij de bruine en zwarte banders tot de (competitie) top behoort. Om maar eens aan te geven hoe ‘biased’ de bovengenoemde discussie kan zijn. Ik bedoel dit dan ook absoluut niet als sneer richting het team of hun kwaliteiten. Sterker nog, veel namen ken ik juist van de (inter)nationale competitie scene en Icon is in Europa een zeer sterk competitie team.

Na de recente promoties binnen Gracie Barra, waar 4 mensen tot zwarte band werden gepromoveerd,  is dat het team met de meeste zwarte banders, namelijk 11. Ook als we de bruine en zwarte banden bij elkaar optellen dan is Gracie Barra met 20 man hofleverancier van de ‘jiu jitsu elite’ in de lage landen. Niet heel gek want vele zien Remco Pardoel, die aan de top van het team staat, als (een van de) grondlegger(s) van BJJ in Europa. Twee dingen die bij dit team opvallen zijn; 1. Het heeft slechts 1 locatie in België (in Luik) en dat is pas iets van de laatste maanden. En 2. Gracie Barra is het team met het hoogste aantal vrouwelijke bruine en zwarte banders. Met 3 bruine banders heeft het team namelijk meer dan een derde van alle hoge banders bij de vrouwen. Die sterke vertegenwoordiging van de vrouwen zorgt er wel voor dat Icon het grootste team aan bruine en zwarte banders heeft wanneer we alleen naar de mannen kijken (namelijk 18 versus Gracie Barra’s 17).

Histogram

Als echte onderzoeker ben ik de eerste om toe te geven dat deze overzichten wellicht van geen kant kloppen. Er bestaat namelijk helaas geen database waarin alle BJJ beoefenaars, hun band, en alle bijbehorende variabelen zoals leeftijd, geslacht, woonplaats, trainingsjaren etc. in staan. Was het maar waar. Maar toch denk ik dat het een goed begin is van, zoals ik al zei een eerlijk en objectief beeld van onze BJJ gemeenschap. Ik zou dan ook graag de bezoekers van ArteSuave oproepen om binnen je club te checken of ‘jouw’ hoge banders op deze lijst staan en of de details van je club (zoals locatie, site etc.) nog klopt in ons overzicht. De organisaties van toernooien zoals de Dutch Open, de HBN, het NK grappling, de Flevo open, de Limburg open etc. zou ik willen vragen om hun toernooi resultaten ook naar daan@bjjmaastricht.nl te sturen zodat ik in de toekomst een aantal echt interessante dingen kan doen met de verzamelde data. Dingen die hopelijk een beeld geven van onze BJJ scene, met als doel om ons vooruit te helpen en wellicht zelfs een eerste stap richting professionalisering te zetten.

Do or Die Logo

 

 


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273