Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 21/09/2019

Scroll to top

Top

9 Comments

Competitie BJJ

Competitie BJJ

Behalve een actief wedstrijdvechter ben ik regelmatig op de mat te vinden als scheidsrechter bij BJJ of grappling toernooien. Een tijd geleden was dat wederom het geval. Tijdens een partij riep ik “Parou!” , er gebeurde niets. Nog maals dus: “Parou!”, en nog eens “Parou!”. Uiteraard met bijpassend arm gebaar. De vechters stopte, stonden op en een van de twee zei nogal op een getergde toon: “WTF roep je man. Waarom praat je niet gewoon Nederlands!?”. Ik onderdrukte mijn eerste gevoel om hem terplekke te diskwalificeren voor onsportief gedrag jegens de scheids. Wat ik niet kon laten was reageren met: “Waarom lees je niet gewoon de regels voordat je ergens aan meedoet?”.

Nou zeg ik niet dat ik als scheidsrechter nooit fouten maak. Laatst was ik op de Belgium Open, een toernooi dat niet al te best was georganiseerd om het zo maar even te zeggen. Van de 4 matten waren er 2 leeg, dus ben ik even bijgesprongen als scheids om het verloop van het toernooi wat te helpen. Ik gaf een vechter een officiële waarschuwing omdat hij zijn eigen broekspijp vast had. Ik dacht dat het niet mocht. Het mag wel. Mijn fout. Kan gebeuren.

Mijn punt is dat ik vind dat deelnemers, trainers, scheidsrechters, coaches, etc. de regels eens wat beter moeten kennen. Het komt zo vaak voor dat iemand side control heeft en je van de kant hoort: “3 punten!”. Mensen, side control is GEEN punten in BJJ. Ander voorbeeld is dat iemand op zijn knieen draait (wat een advantage is voor de tegenstander) en vanaf bokje een ‘takedown’ scoort. Aan alle scheidsrechters in België en Nederland: dit zijn GEEN punten. Het is geen takedown, want de actie begint niet staand en het is geen sweep want de benen worden niet gebruikt. Dus in plaats van 2-0 voor de vechter die boven komt is de correcte score 0-0 met 1 advantage voor de vechter die onder ligt. En zo kan ik nog wel even doorgaan over situaties zoals dubbele guardpulls, 50/50’s, herstarts, advantages, strafpunten, etc. etc.

Mijn oproep aan iedereen die zichzelf serieus neemt in de sport; Lees de regels voor dat je naar een toernooi komt. Iedereen die ze niet leest, ook prima, maar blijf weg van de toernooien of hou je mond tijdens de partij. Het is niet zo lastig, de IBJJF heeft een mooi regelement geschreven dat voor iedereen te vinden is op: http://www.ibjjf.org/docs/rulesibjjf1stedition.pdf. Dus doe je huiswerk!

Misschien een idee om hier eens af en toe een filmpje te posten over veel voorkomende fouten wat betreft het geven van punten op de matten in de Benelux. Lijkt het je wat? Let us know!


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273