Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 19/09/2019

Scroll to top

Top

One Comment

BJJ trainen als lichtste persoon op de mat: inclusief gratis megasuper tips!

BJJ trainen als lichtste persoon op de mat: inclusief gratis megasuper tips!

Vandaag kregen we de vraag of we een stukje van Daniel wilde plaatsen. Daniel is een 60 kilo wegende BJJ-er die sinds kort zijn eigen blog gestart is. Aangezien wij enkel kwaliteit willen hebben op Artesuave konden we dan ook niet anders dan het bericht te plaatsen. En Daniel, schroom niet om je stukken in te blijven sturen, of je bij ons te voegen!

Met ongeveer 60 kilo ben ik het grootste deel van de tijd de lichtste persoon op de mat, met als meest voorkomende uitzondering een teamgenoot die zijn zoontje meeneemt om naar papa te kijken. De lichtste zijn heeft zowel voor-als nadelen.

Het grootste nadeel is toch wel het constante platdrukken en vastleggen dat je te voortduren krijgt. Zeker toen ik net begon met grappling bestond mijn training grotendeels uit het ontsnappen uit kopklemmen. Ook is het lastig om je voor te bereiden op toernooien als je op de training alleen maar spart tegen mensen die groter zijn. De jongens van mijn gewicht die ik bij toernooien tegen kom hebben een hele andere game dan de jongens waarmee ik normaal gesproken train. Tegenwoordig probeer ik zoveel mogelijk met teamgenoten van mijn eigen gewicht te sparren, zeker tijdens voorbereidingen op toernooien.

Af en toe vind ik het natuurlijk ook leuk om mijn techniek te testen tegen iemand die zwaarder is, maar het liefst kies is iemand van mijn eigen postuur.

Voordelen zijn er gelukkig ook genoeg. Er valt niet te sprokkelen door kracht te gebruiken, je moet de techniek goed uitvoeren, anders werkt het niet. Bovendien geeft het een extra kick als je iemand verslaat die een stuk zwaarder is dan jij, omdat je weet dat je het puur op techniek hebt gedaan.

Op toernooien doen er een stuk minder mensen mee in de -64 gewichtsklasse dan bijvoorbeeld de -82 klasse. Zo waren er bij de Dutch open 6 inschrijvingen in de -64 categorie, tegenover 30 in de -82 categorie. De kans is dus groter op een medaille, altijd leuk natuurlijk. Dit geeft wel gelijk hoe (relatief) weinig lichtgewichten er zijn in de sport. Zoals een ik laatst hoorde van een ‘lotgenoot’: “Bij toernooien hebben wij het makkelijk, maar op de mat, daar hebben we het zwaar.”

Dan een paar tips voor mijn mede lichtgewichten, dingen die ik de laatste tijd probeer toe te passen:

[Lees het vervolg hier]


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273