Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 21/08/2019

Scroll to top

Top

No Comments

BJJ meets de JBN: ArteSuave’s interview met Rick Frowijn (deel 2)

BJJ meets de JBN: ArteSuave’s interview met Rick Frowijn (deel 2)

Gisteren hebben we deel 1 van het interview met Rick Frowijn online gezet. Het riep hier en daar wat reacties op en dat is alleen maar goed. Laat ze voor deel 2 van het interview vooral weer komen! Vandaag pikken we de draad weer op met deel 2 van het interview. Enjoy!

AS: Je had het al even over de Nederlandse NeWaza toernooien. Op 12 september zijn de Open Midden Nederlandse JiuJitsu Kampioenschappen met daarbij een onderdeel NeWaza. Kan iedereen deelnemen?

Rick: Ja zeker! En ik wil meteen van de gelegenheid gebruik maken om iedereen van harte uit te nodigen om dat ook te doen. De enige voorwaarde is dat je lid bent van de JBN. Vroeger moest je daarvoor ook lid zijn van een vereniging die bij de JBN is aangesloten maar dat is tegenwoordig niet meer nodig. Sporters kunnen zichzelf aanmelden als ‘buitenlid’. Ze worden dan ingeschreven in het district waar ze wonen en kunnen aan de wedstrijden deelnemen. Het lidmaatschap voor wedstrijdleden kost € 51,85 voor senioren, sporters geboren in 1998 en eerder. Daar komt eenmalig 11,80 aan inschrijfkosten bij. Leden van de JBN kunnen zich vervolgens via het inschrijfformulier op de website inschrijven voor het toernooi. Deelname kost 15 euro per persoon. (http://www.jbn.nl/jiujitsu/evenementen/DU17338_Uitnodiging+Open+Midden+Nederlandse+JiuJitsu+kampioenschappen.aspx)

AS: Ben je niet bang dat mensen huiverig zijn om zich bij nog een bond in te schrijven? Ik ben zelf bijvoorbeeld al lid (geweest) van de IBJJF, de UAEJJF en de FILA. Nog een bond is voor mij ook nog een keer een kostenpost.

Rick: Het grootste verschil met andere bonden is dat de JBN het geld wil gebruiken om onze sporters te faciliteren. We organiseren kernploeg trainingen. De leden van de kernploeg kunnen kosteloos deelnemen aan EK’s en WK’s. We ondersteunen scheidsrechters door middel van cursussen en certificering. We certificeren en accrediteren verenigingen etc. etc. Het geld investeren we dus rechtstreeks in de ontwikkeling van de sport. Wil je deelnemen aan de EK’s en WK’s van de JJIF of aan toernooien zoals de World Combat games? Dan moet je lid zijn van de JBN. Wil je dat niet, dan is dat ook goed maar kun je met je lidmaatschap alsnog bijdragen aan de ontwikkeling van de sport in Nederland. Wil je liever jaarlijks blijven betalen aan een bond en geen enkele kans maken om voor je land uit te komen dan moet je niet bij ons meedoen.

AS: Fair enough. Maar hoe zit het dan precies met alles rondom toernooien? Neem bijvoorbeeld de arbitrage. Wim Deputter was in het verleden op social media openlijk kritisch over het niveau van de scheidsrechters tijdens belangrijke NeWaza toernooien. Moeten we in Nederland iets dergelijks verwachten? Zeker nu er nieuwe, BJJ, regels gebruikt gaan worden.

Rick: Goede arbiters zijn lastig te vinden. In iedere sport is dat denk ik zo. Binnen de JJIF erkennen we world-arbiters, continental-arbiters, en nationale-arbiters. Om tijdens een NeWaza wedstrijd van de JBN als scheidsrechter actief te zijn moet je nationaal-arbiter zijn. Dat wil zeggen, je moet door de JBN gecertificeerd scheidsrechter zijn. In het najaar starten we wederom een traject om een aantal scheidsrechters te certificeren. Zo’n traject bestaat uit 2 dagdelen theorie en een deel praktijk (wedstrijden scheidsen). Om op EK’s actief te zijn moet je continental-arbiter binnen de JJIF zijn en om op WK’s actief te zijn moet je World-arbiter bij de JJIF zijn.

Voorheen was het zo dat JiuJitsu scheidsrechters alle disciplines moesten kunnen scheidsen maar die restrictie is gelukkig losgelaten. Als NeWaza scheidsrechter hoef je dus niet alle Kata’s uit het Duo system te kennen en hoef je ook niet het Fighting system te kunnen scheidsen. We willen op die manier specialistische scheidsrechters per discipline creëren. Het is belangrijk dat scheidsrechters in het NeWaza het spelletje goed kennen. Ze moeten weten wat er kan gebeuren zodat ze op de juiste plek staan om dingen waar te nemen. Dat is niet eenvoudig. We hebben met Peter Smid op dit moment 1 arbiter die op World-niveau NeWaza arbiter is. Maar om eerlijk te zijn is de spoeling aan gespecialiseerde NeWaza scheidsrechters dun. We hopen daarom van harte dat er vanuit de BJJ wereld animo is om de JBN certificering te halen. Zeker aangezien de BJJ mensen de regels kennen. Ook van de groep gecertificeerde scheidsrechters sturen we als bond overigens een aantal mensen naar de EK’s en WK’s, mits ze de juiste certificering hebben natuurlijk. Dat is misschien nog een extra incentive voor mensen die zelf niet meer actief zijn als wedstrijdvechter.

AS: Als we het zo horen dan heeft de JBN grootste plannen met het NeWaza. Hoe zien jullie zelf de toekomst?

Rick: We willen op dit moment vooral bouwen aan NeWaza als stabiele factor binnen de JBN. We zien de toekomst op dit moment erg positief in. Als sport zit NeWaza in de lift. Het is geen geheim dat de JJIF bezig is met de ‘Road to IOC Recognition’. We hebben goede hoop dat NeWaza in de toekomst Olympisch gaat worden. Dat zal niet eerder zijn dan de spelen van 2024, maar toch. Dat is iets waar we op focussen maar 2024 is nog ver weg. Door nu aan een stabiele structuur van wedstrijden en organisatie rondom wedstrijden (selectie, kernploeg, bondscoach etc.) te bouwen hopen we optimaal te kunnen presteren tegen de tijd dat de sport Olympisch is. Op dit moment gaat dat nog met beperkte middelen en meet heel veel vrijwilligers. Wanneer de sport Olympisch is komen er automatisch meer financiële middelen beschikbaar voor een Olympische ploeg, bondscoach, begeleiding etc. Maar het een versterkt het ander natuurlijk. Hoe meer mensen nu al aanhaken en hoe meer deelnemers zich aanmelden voor NeWaza wedstrijden in de komende maanden, hoe duidelijker wij aan de JBN een signaal kunnen afgeven dat NeWaza een belangrijke sport is. Op die manier komen er automatisch meer middelen beschikbaar ondanks het feit dat de sport niet Olympisch is en kunnen we de sport nu al op een sneller tempo laten groeien.

Verder vinden het belangrijk om ook jeugd een goede basis in het NeWaza te bieden. Zeker met het oog op de Olympische toekomst, maar ook als breedtesport. Het valt ons op dat de Nederlandse BJJ wereld op dit moment weinig tot niets met jeugd doet. Dat is zonde, zeker gezien het toekomstperspectief van de sport. Aan de ander kant zien we binnen het judo juist dat relatief veel kinderen tussen de leeftijd 12 en 18 juist stoppen met judoën. We zijn binnen de JBN daarom de discipline GroundFight aan het uit ontwikkelen en introduceren. Dat is eigenlijk een vorm van NeWaza die kinderen veilig kunnen beoefenen en waarmee we hopen meer kinderen in de sport te interesseren. Kijk hoe ze het in Abu Dhabi doen, daar zijn ze sinds een aantal jaren bezig met een BJJ programma voor kinderen op scholen en weten ze kinderen in de sport te interesseren. We hopen dat hier met GroundFight ook te kunnen doen. Overigens is dat weer een manier waarop wij als bond iets terug kunnen geven aan BJJ clubs. Door ze GroundFight aan te reiken als een discipline die ze veilig en erkend aan kinderen kunnen aanbieden gaan er voor de clubs wellicht nieuwe deuren open en komen er nieuwe kansen. Een win-win situatie dus.

AS: Veel mensen binnen de BJJ wereld draaien zowel wedstrijden in de Gi als No Gi wedstrijden. Ik hoor vooral ontwikkelingen op het gebied van Gi wedstrijden. Zijn jullie ook van plan om iets in het No Gi te doen of is dat bijvoorbeeld iets voor de worstelbond?

Rick: Nee, we richten ons inderdaad op de Gi. We hebben eigenlijk geen ambities om ook in het No Gi dingen te doen. Dat zou wellicht door de worstelbond opgepakt kunnen worden inderdaad. Daar hebben we wel regelmatig contact mee dus wellicht dat we ook daar een aantal dingen van elkaar zouden kunnen leren. Wie weet.

AS: Rick, bedankt voor je tijd en een kijkje in de keuken van de JBN en de toekomst van het NeWaza. Zijn er nog dingen die je zelf graag kwijt wilt aan de lezers van ArteSuave.eu?

Rick: Jullie ook bedankt voor de tijd en de gelegenheid om uit te leggen hoe wij er in staan. Ik wil eigenlijk nogmaals mensen oproepen om vooral mee te doen aan de toernooien. Dat is de enige manier dat we aan de JBN kunnen laten zien dat NeWaza groot is en de enige manier om de beste mensen te selecteren voor een kernploeg. Schrijf je in en laat zien hoe goed je bent! En wil je meer weten over de JBN en newaza? Mail me op jiujitsu@jbn.nl


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273