Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 21/08/2019

Scroll to top

Top

No Comments

BJJ meets de JBN: ArteSuave’s interview met Rick Frowijn (deel 1)

BJJ meets de JBN: ArteSuave’s interview met Rick Frowijn (deel 1)

Zoals we via onze Facebook pagina al lieten weten sprak ArteSuave.eu vorige week met Rick Frowijn. Voor sommigen wellicht een onbekende naam maar dat is na dit interview waarschijnlijk wel anders. We bespraken met Rick de visie van de Judo Bond Nederland (JBN) op (de toekomst van) hun Ne-Waza wedstrijden. Zoals altijd waren we niet bang om kritische vragen te stellen. Rick heeft ruim de tijd genomen om ons alles uit te leggen.

Vandaag deel 1 van het interview. Morgen de rest. We kunnen nu wel al verklappen dat we al met al zeer positief verrast waren en we zijn heel nieuwsgierig wat jullie er van denken. Schroom dus niet om te reageren!

AS: Aangezien sommigen mensen binnen de BJJ wereld je misschien niet kennen, kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van ArteSuave.eu?

Rick: Natuurlijk. Ik ben Rick Frowijn, een van de honderden vrijwilligers binnen de Judo Bond Nederland (JBN). Feitelijk vervul ik een aantal rollen binnen de JBN maar de meest voornaamste is die van voorzitter van de commissie wedstrijd JiuJitsu. In die rol ben ik verantwoordelijk voor alle zaken omtrent wedstrijd JiuJitsu. Dat wil zeggen, de drie disciplines die we binnen de JBN daaronder verstaan: Fighting System, Duo system en NeWaza.

AS: Die laatste, NeWaza, heeft wat reacties losgemaakt binnen de Nederlandse BJJ wereld en dat is ook de reden dat we je graag willen spreken. We horen links en rechts mensen die zich afvragen wat het NeWaza precies is en wat ze er mee moeten. Kun je kort uitleggen hoe de NeWaza wedstrijden precies verschillen van de BJJ wedstrijden?

Rick: Wanneer het om de regels gaat is er om heel eerlijk te zijn zo goed als geen verschil meer tussen NeWaza wedstrijden en BJJ wedstrijden. Tot afgelopen zomer was er een aparte set met regels voor NeWaza die iets anders was dan de regels binnen BJJ. Aankomende week (deze week red.) is er echter een bijeenkomst van de JiuJitsu International Federation (JJIF), waar ik Nederland zal vertegenwoordigen. Een van de agendastukken is de invoering van een nieuw wedstrijdreglement. We zullen binnen de JJIF, en dus ook binnen de JBN, de regels van de UAEJJF (de regels van de World Pro red.) gaan gebruiken.

Er zijn wel een paar kleine verschillen; Ten eerste gaat het aanwijzen van de winnaar en het afgroeten iets ‘formeler’, net zoals het bij judo en traditioneel JiuJitsu gaat. Ten tweede onderscheiden we geen band kleuren. Per gewicht is er 1 divisie en zitten alle vechters bij elkaar ongeacht welke band ze hebben. We maken daarom gebruik van de regels die normaal gesproken voor bruine en zwarte banden gelden (dus inclusief kneebars, toeholds en bicepslicers red.). Denk je dat je de beste bent in pak hem beet de -77 kg klasse? Prima, als je op een van onze toernooien de -77 kg klasse wint dan ben je die dag inderdaad de beste, niet de beste witte bander of de beste blauwe bander, nee gewoon de beste. We werken daarom binnen onze wedstrijden wel met een rode en een blauwe band. Die geven geen niveau aan maar gebruiken we om de twee kanten op het scorebord uit elkaar te houden. Ten slotte hebben we ook andere beperkingen voor de pakken van sporters. We staan net als normaal de kleuren wit blauw en zwart toe. Maar de pakken mogen niet helemaal vol zitten met sponsor patches. Alleen achter op de rug aan de onder kant van de jas (onder de band red.) en in een kleine cirkel aan de onderkant van de linker broekspijp mag een patch van de sponsor zitten. Het stuk midden op de rug van de jas is gereserveerd voor een patch van de toernooi organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de letters van een land bij EK’s of WK’s net als bij Judo.

AS: Nu we het toch over EK’s en WK’s hebben, afgelopen zomer deed er een Nederlandse selectie mee aan het NeWaza onderdeel van het EK JiuJitsu in Almere. Hoe zit dat precies?

Rick: Ik neem aan dat je vraag eigenlijk is; ‘Hoe kom je in de selectie?’. Simpel, binnen de commissie wedstrijd JiuJitsu hebben we een technische invulling van ieder van de drie disciplines. Dat wil zeggen, er zijn 3 bondscoaches. Een voor Fighting, een voor Duo en een voor NeWaza. Voor het NeWaza is dat Remco Pardoel. Samen met de bondscoach selecteren we per gewicht de beste NeWaza vechters voor de kernploeg. Die ploeg traint maandelijks met elkaar in Nieuwegein en die ploeg sturen we naar de internationale toernooien zoals EK’s en WK’s. We baseren de selectie op de prestaties van de vechters op toernooien in Nederland. Dat zijn natuurlijk bepaalde NeWaza toernooien van de JBN maar het is niet uitgesloten dat we ook andere (al bestaande) BJJ toernooien aanwijzen als meetmoment.

We willen echt prijzen pakken op EK’s en WK’s en we zijn daarom dus op zoek naar de sterkst mogelijke kernploeg! Dat is een van de redenen dat we iedereen uitnodigen om mee te doen aan onze toernooien. Alleen dan kunnen we de sterkste mensen selecteren en uitzenden. Dit jaar was het EK inderdaad in Almere maar hebben we in de NeWaza discipline helaas geen medailles kunnen pakken.

AS: Maar de vechters die voor Nederland uitkwamen waren toch ook niet de ‘top namen’ in het Nederlandse BJJ? Terwijl andere landen wel bruine en zwarte banders BJJ op het toernooi hadden staan. De -77 had bijvoorbeeld 3 zwarte en 1 bruine band in BJJ op het podium staan.

Rick: Misschien niet. Maar vergis je niet, wij hebben de vechters laten deelnemen die in onze ogen binnen de JBN de beste grondvechters waren. Bedenk goed dat de bond alle kosten draagt die aan deelname verbonden zijn. Het is voor onze vechters over het algemeen helemaal gratis. We kunnen het dus niet verkopen wanneer we mensen zouden selecteren die de bond niet kent, die geen lid zijn en die nog nooit aan een wedstrijd van de JBN hebben meegedaan. Nogmaals, het enige dat we willen is de beste vechters uitzenden naar toernooien. Maar dan moeten ze wel bij de bond aangesloten zijn natuurlijk. Op het EK in Almere wilden we vooral een signaal afgeven met de ploeg. Een signaal waarmee we wilden laten zien daadwerkelijk mensen te kunnen en willen afvaardigen naar internationale toernooien.

Het WK zou dit jaar in Tunesië gehouden worden in november maar is wegens de situatie daar verplaatst naar Thailand. Om heel eerlijk te zijn komt dat waarschijnlijk te vroeg om een voltallige kernploeg naartoe te sturen, de meeste kwalificatie momenten van 2015 zijn namelijk al bijna gehouden. Volgend jaar is het EK in België en het WK in Polen. Dat zijn evenementen waar we hopen een gooi te kunnen doen naar podium plekken met een sterke ploeg.

AS: En hoe is die ploeg dan georganiseerd in Nederland? Is het te vergelijken met de kernploeg in België? Sommige Nederlandse BJJ’ers hebben met afgunst naar België gekeken de laatste jaren.

Rick: Dat snap ik wel. In België is het een en ander iets anders dan hier in Nederland. Het grootste verschil zit hem vooral in het budget. Het budget dat in België beschikbaar is voor JiuJitsu is ongeveer 10 keer zo groot als ons budget. Dat maakt alles natuurlijk een stuk makkelijker. Verder zijn de dingen binnen de Belgische ook op een andere manier ondergebracht dan hier in Nederland. Als je kijkt naar de structuur van de JBN dan is JiuJitsu uiteindelijk maar een heel klein onderdeel van de bond. Maar hoe dan ook, de Belgische vechters die in de kernploeg zitten nemen wel stuk voor stuk deel aan de nationale selectiewedstrijden om in aanmerking te komen voor die ploeg. Dat is iets dat we in Nederland ook graag van de grond willen krijgen.

AS: Is er wel contact met de Belgische federatie en de Belgische kernploeg?

Rick: Dat is er zeker. Op bondsniveau zijn we regelmatig in gesprek om te kijken hoe men het in België doet en wat we daar eventueel van kunnen leren. Ondanks het feit dat we veel minder middelen tot onze beschikking hebben. Ook op het niveau van de sporters zelf is er contact. We hebben in het verleden bijvoorbeeld samen getraind met de Belgische kernploeg. Het ging toen om een training voor alle disciplines en de NeWaza ploeg heeft die dag onder leiding van Wim Deputter getraind.

Tot zover deel 1. Morgen de rest!

 


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273