Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

GRAPPLE D'HUZES. 12 HOURS SEMINAR TO RAISE MONEY FOR THE DUTCH CANCER FOUNDATION | 19/09/2019

Scroll to top

Top

No Comments

Arbi Muradov: “Vechtsporten helpen je in het leven, daar geloof ik echt in.”

Arbi Muradov: “Vechtsporten helpen je in het leven, daar geloof ik echt in.”

Uitstekend interview met Arbi Muradov (Brasa Team). Trainer van het Berkut BJJ Team en All Round bad ass!

Marco Bellusci – In Tsjetsjenië is de 29-jarige Arbi Muradov, zwarte band in Braziliaanse jiujitsu, een held. Hij traint het befaamde Berkut BJJ Team, helpt het wereldwijd bekende Berkut BJJ-evenement organiseren, en meet zich in datzelfde toernooi met de beste atleten uit de jiujitsu-wereld. Het was echter in het kleine België dat Muradov zijn talenten ontdekte.

Schets eens een beeld van je vechtsportachtergrond.

Mijn verhaal begint met worstelen. Ik leerde het als kind kennen, en erna ontdekte ik judo. Van daaruit vloeide ik over naar Braziliaanse jiujitsu, na een tiental jaren hard trainen ontving ik van Felipe Costa mijn zwarte band.

Heeft je achtergrond in worstelen en judo een invloed op je spel?

Natuurlijk. Worstelen is de basis van grappling, en judo helpt me nog steeds om rechtstaand te vechten. Van elke sport moet je iets meenemen om je spel te verbeteren.

Heeft worstelen op jonge leeftijd, zoals op school in Oost-Europa, een invloed gehad op je karakter?

Natuurlijk, bij ons is worstelen ook een nationale sport. Het is dus vanzelfsprekend dat het veel wordt beoefend. Ik was 11 jaar toen ik de eerste keer naar een worstelclub ging. Kijk maar waar ik nu ben. Het leert je op jonge leeftijd al belangrijke waarden en normen.

Welke invloed hebben vechtsporten gehad op je leven?

Vechtsporten helpen je in het leven, daar geloof ik echt in. Het leert je omgaan met mensen en je leert bovendien nieuwe mensen kennen. Enorm belangrijk is dat je leert om respect te hebben. Een goede vechter gaat namelijk niet op straat vechten, die weet van zichzelf wat hij kan en niet kan. Als je je wil bewijzen, doe het dan tegen de besten tijdens een competitie.

Wie is jouw inspiratie in BJJ?

Eigenlijk niemand. Ik ben op mezelf begonnen door te worstelen, en altijd ik heb mijn eigen ding gedaan. Ik kan echt niet meer zonder sport, ik moet elke dag jiujitsu hebben. De sport zelf is mijn inspiratie.

Bestond Braziliaanse jiujitsu in Tsjetsjenië voor je daar een team begon?

Neen, dat was er niet. Er bestond wel grappling maar dat was niet echt ‘serieus’ om het zo te noemen. Ik ben trouwens de eerste zwarte band in Tsjetsjenië, en bovendien de eerste die de jongens daar een kimono liet dragen (lacht). Zoals je weet is het nu echt groot geworden, mixed martial artswas er al groot, maar jiujitsu blijft groeien. Het team groeit trouwens ook mee, en dat is echt fijn om te zien.

Hoe zal Braziliaanse jiujitsu in Tsjetsjenië binnen enkele jaren eruit zien?

Het zal ongetwijfeld blijven groeien, dat is ook mijn doel, kijk maar vanwaar we komen. We zijn nauwelijks drie jaar bezig en mijn leerlingen zetten enorm grote stappen vooruit; ik heb al paarse banden en bijna-bruine banden. Dagelijks zie ik vooruitgang en ik weet dat we binnenkort een heel serieuze team zullen hebben. Dezelfde trend is er ook in Rusland trouwens, er ontstaan heel sterke teams met goede atleten.

Hoeveel leden heb je ongeveer?

Om en bij 100 leden, de helft ervan is er serieus mee bezig. Dat wil niet zeggen dat enkel die helft competitie doet. Mijn leerlingen doen allemaal mee aan wedstrijden. We krijgen soms ook MMA-atleten over de vloer voor een trainingskamp. Dan is er natuurlijk meer volk op de matten, maar dan is het vooral zonder kimono dat we trainen.

Vecht je liever met (gi) of zonder kimono (no-gi)?

Ik vecht liever met gi, er zijn dan meer opties, (denkt even na) maar no-gi doe ik ook heel graag. Het is moeilijk om te kiezen tussen de twee.

Heb je een favoriete positie, klem of wurging?

De armbar. De jongens noemen het de Arbibar. Dat is een soort van straight armlock die ik uitlok vanuit guard. Ik bump en wanneer mijn tegenstander zijn handen op grond plaatst voor balans, dan is die arm van mij.

Heb je een eigen stijl van jiujitsu?

Iedereen heeft zijn eigen stijl. Ik vecht zowel graag boven als onder. Mijntopgame is natuurlijk meer gebaseerd op worstelen. In jiujitsu moet je op alle vlakken goed zijn, want de aanvallen komen langs alle kanten. Ik zou niet kunnen zeggen welke stijl de ‘mijne’ is. Je moet van alle markten thuis zijn.

Wat was voor jou het verschil tussen Gui Mendes en Alex Cabanas?

Eerst en vooral, het waren twee compleet verschillende partijen. Het was vooral Mendes die voor mij een enorme uitdaging was. Hij is van zo’n hoog niveau, en zoveel technischer dan ik. Mendes en Alex zijn echt zo goed; hun bewegingen zijn top en het is nooit gemakkelijk om tegen zo’n mannen te vechten.

Links: Arbi Muradov. Rechts: Gui Mendes.

Welke voorbereidingen tref je voor een confrontatie van zo’n hoog niveau?

Ik probeer alle aspecten goed te trainen. Zo doe ik aan conditie- en krachttraining, maar ik krijg ook trainingspartners uit Brazilië over de vloer. We rollen (cfr. sparren) veel, herhalen zeer specifieke posities, drills, noem maar op. Alles dat je zou kunnen nodig hebben, daar oefenen wij op.

Lees het complete interview op https://medium.com/@BellusciMarco/vechtsporten-helpen-je-in-het-het-leven-daar-geloof-ik-echt-in-9d6337e95ad6#.iivqg4raz


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/deb63691/domains/artesuave.eu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273